Депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за енергията от

...
Депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за енергията от
Коментари Харесай

Депутатите решават за вятърни електроцентрали в Черно море

Депутатите ще гласоподават на първо четене Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства, с който се предлага да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Предложението е импортирано от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, като концесията може да се удължи един път за период от 5 години, т.е. концесия със период от 35 години.

Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства урежда публични връзки, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат изследвания за инспекция на опцията за построяването на въпросните централи, в това число и за тяхното унищожаване.

Вносителите означават, че по този начин ще се насърчи развиването на европейските технологии, като преди този момент се направи деликатна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и изследванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той би трябвало да разпорежда концесиите в предпочитаните зони, да координира всички държавни органи и да следи подписаните контракти.

Операторът на електропреносната мрежа ще е задължен да възнамерява нужния мрежови потенциал за присъединение на нови енергийни мощности в морето, по този начин както е заложено в Плана за развиване на енергийните мощности. Точката по присъединение ще е на сушата.

Тази седмица народните представители ще гледат на второ четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. С него се предлага анулация на наредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на петрол и нефтопродукти единствено на територията на страната. В този смисъл се предлага от 30 юни 2024 година запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 50 на 100.

Народно събрание ще приключи пълномощията и на Десислава Атанасова като ръководител на ПГ и народен представител от ГЕРБ-СДС.

Прекратяването на пълномощията ѝ са заради обстоятелството, че тя бе определена за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание.

Като първа точка за петък народните представители ще проведат първо гласоподаване на Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР