Депутатите разгледаха на първо гласуване два Законопроекта за изменение и

...
Депутатите разгледаха на първо гласуване два Законопроекта за изменение и
Коментари Харесай

На първо гласуване: Падна тайната на осиновяването

Депутатите разгледаха на първо гласоподаване два Законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс.

Единият е с вносители водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и група народни представители, а другият е на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова и група народни представители.

Народните представители обаче взеха решение да поддържат законопроекта на хората на Бойко Борисов, който е направен дружно с ПП/ДБ. Законотворците гласоподаваха с 145 гласа " За ", 34 гласа " срещу " и 23 гласа " Въздържали се ".

Законопроектът на Десислава Атанасова и група народни представители планува да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да схващат тайната на произхода на осиновения, плануват промени в Семейния кодекс.

Предвижда се да бъде лимитирана опцията за разсиновяване, да се сътвори Национална осведомителна система за цялостно осиновяване и да се постави завършек на тайната на осиновяването. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са наранени от тематиката за осиновяванията.

Промените в Семейния кодекс би трябвало да опростят механизма, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители, като до момента практиката на съда беше разнопосочна.

По време на дебатите от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че няма да поддържат законопроектите за промени в Семейния кодекс. Когато приказваме за деца настръхваме и не може да се приказва лековато, когато става въпрос за бъдещето на децата на България. С доста лека ръка се вземат решение въпроси, които никой не е акредитиран да го прави, а решенията се взимат ad hock. Не пипайте българските деца, прикани от своя страна социалистът Иван Ченчев.

Искрен Митев от ПП/ДБ съобщи, че вместо Българска социалистическа партия да си късат ризите от рано заран, да работят и да оферират промени сред първо и второ четене в Семейния кодекс.

Депутатите отхвърлиха законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс на " Възраждане ". Народните представители гласоподаваха с 45 гласа " За ", 46 гласа " срещу " и 111 гласа " Въздържали се ".

В законопроекта на групировката на Костадин Костадинов предлаганите промени са обусловени от нуждата от настоящ и недискриминационен метод при използване на критериите, от които да се управлява съда при даване на родителските права в хипотезата на липса на непринудено споразумяване на тези въпроси от двамата родители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР