Депутатите продължиха с промените в Изборния кодекс след близо 13-часове

...
Депутатите продължиха с промените в Изборния кодекс след близо 13-часове
Коментари Харесай

Кодът за машините, вотът зад граница и разликата между душа и тяло в дебатите по Изборния кодекс

Депутатите продължиха с измененията в Изборния кодекс след близо 13-часове маратон.

Парламентът одобри ЦИК да дава достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите.

Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова инспекция на криптографските идентификатори пред наблюдаващи и представители на партиите и обединенията.

Не бе признато предлагането на „ Възраждане ” ЦИК да дефинира изискванията и реда за осъществяване на видеозапис в секционните изборни комисии, без да се нарушава тайната на вота, през целия избирателен ден, в това число и при преброяването на гласовете във всички секционни изборни комисии, като видеозаписът се записва върху механически притежател, който се приобщава към изборните бумаги, техническото обезпечаване на видеозаписа се прави от Министерския съвет.

Народните представители поспориха и за вотът зад граница. Асен Василев продължи да упорства за избирателен регион Чужбина като съгласно него ГРАО и Министерство на вътрешните работи могат да открият кои български жители не са били на територията на страната през последната година, в този момент бил моментът да се изчистят мъртвите души от описите.

„ Душата живее постоянно за разликата от тялото и то освен съгласно християнството. Това малко да разведрим ситуацията и за уместност ”, сподели председателстващия Йордан Цонев.

Асен Василев одобри, че мъртви души може да не е верен термин, мъртви гласоподаватели бил по-точен. Той още веднъж предложи да се употребяват регистрите на службите, с цел да се засече каква част от българите са в чужбина и не са се прибирали в страната 6 месеца или година и това да бъде „ служебното броене на българските жители ”.

ГЕРБ няма да си отдръпват предлагането за единствено 31 изборни региона, само че няма да го гласоподават в зала, както към този момент са дали обещание, акцентира Десислава Атанасова. За гласуването в чужбина и секциите тя уточни, че в сегашния закон ще е мъчно да се внесе методиката за систематизиране на мандатите като редакция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР