Депутатите продължават с окончателно гласуване на държавния бюджет за следващата

...
Депутатите продължават с окончателно гласуване на държавния бюджет за следващата
Коментари Харесай

Депутатите продължават с окончателно гласуване на държавния бюджет

Депутатите не престават с дефинитивно гласоподаване на държавния бюджет за идната година.План-сметката е направена при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% растеж на стопанската система.Заложен е нов дълг до 11,7 милиарда лв..

На второ четене националните представителиприеха бюджетите на общественото, здравното и просветителното министерства. В залата се гласоподаваха 68 млн. лв. повече за просвета и 20 млн. лева в допълнение за Министерство на вътрешните работи.

За първи път в държавния бюджет влиза и програмата за финансиране на капиталови планове на общините, като са включени над 1500 плана.

В план-сметката е разчетено минималната работна заплата да стане 933 лв..

Максималният застрахователен приход нараства от 3400 лева на 3750 лева Предвиден е растеж на пенсиите от юли със приблизително 11% по швейцарското предписание.

Запазва се размерът на помощта, която майките получават втората година на майчинството - 780 лева

Допълнителни 200 000 лева за възобновяване на български военни гробища и военни монументи в страната и в чужбина и основаване на цифров обществен списък за тяхното местонахождение; нарастване на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв.; спомагателни 10 млн.лв. за Българска академия на науките – са част от средствата за идната година, които одобриха депутатите.

От Българска социалистическа партия желаеха спомагателни 2 милиона лв. за реституция на Паметника на руската войска, като прецизираха, че това ще е заем от страна на Министерството на културата, а отговорните лица за демонтажа след това ще ги възстановят на ведомството. Предложението не беше признато.

Финалната права на бюджетната тематика не мина и без напрежение сред управлявляващото болшинство и опозицията.

По време на полемиката за бюджета на общественото министерство, от левицата обявиха, че той не дава визия за поредност и непоклатимост в сферата.

Георги Гьоков разяснява:„ Остава убеждението, че и след приемането на този бюджет главните промени в обществената сфера, съобразени с потребностите на обществото, няма да намерят даже отчасти решение с бюджета на общественото министерство, с целия бюджет и даже ще се задълбочат “.

От „ Възраждане “ обявиха, че бюджетът не взема решение проблемите на хората, които имат най-голяма потребност от финансова помощ. Георги Георгиев съобщи:

„ Вашият министър на обществената политика прави обилни банкети, с по 350 индивида, в скъпи хотели, с които харчи парите на министерството, харчи ги за храна, пиянство, кючеци, не знам може за компаньонки и компаньони.... “.

От партията насочиха рецензии и по други тематики като налози, създаване на инфраструктура, измежду които тунел под Шипка, мостове над Дунав, тегленето на нов държавен дълг, както и средствата за втората година майчинство.

Финансовият министър Асен Василев разяснява:„ Тунелът под Шипка е планиран и се строи. Трети мост при Дунав е контрактуван с Румъния и подаден към Европейска комисия за финансиране. Най-голямото нарастване на бюджета на общественото министерство се случи през последните 2 години “.

Предложение пристигна от Йордан Цонев от Движение за права и свободи – дебатът да бъде преустановен поради словоизлеяния, които нямат общо с бюджета.

„ И да викате, и да не викате, гилотината на болшинството ще падне, тъй като злоупотребихте – тежко злоупотребихте с правото за изявления ".

Цончо Ганев от „ Възраждане “ дефинира отношението на Цонев като цинично:

„ Вие разбирате ли за какъв цинизъм от ваша страна и за изпускане на нерви става дума. Не е обикновено това ваше държание. Именно поради това за вас е напълно обикновено да ви кажем, че сте настоящ башибозук “.

Йордан Цонев посочи, че „ гилотина на болшинството “ е метафора, която се употребява в демократичния ред, когато болшинството взема решения по отношение на малцинството.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР