Депутатите приеха законопроекта за изменение на Закона за регистъра БУЛСТАТ

...
Депутатите приеха законопроекта за изменение на Закона за регистъра БУЛСТАТ
Коментари Харесай

Достъпът до БУЛСТАТ регистъра ще е с електронен подпис или цифров сертификат |

Депутатите одобриха законопроекта за изменение на Закона за регистъра БУЛСТАТ със 126 гласа " за ", 12 " срещу " и 5 " въздържал се ".

Повечето депутати от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи бяха в залата, само че не участваха в гласуването.

По предложение на Атанас Славов от Демократична България законопроектът беше гласуван и признат и на второ четене.

Вносителите на законопроекта са Атанас Славов, Ива Митева, Стою Стоев, Стоил Стоилов и Филип Попов.

С измененията в Закона би трябвало да бъдат приспособени наредбите на Екологичен потенциал за отбрана на персоналните данни, както и Общият правилник за отбрана на личните данни. С промените достъпът до регистъра ще е вероятен с електронен автограф или дигитален документ . Освен това данните, които служат за вход, няма да бъдат обществено налични. Прилагането на ограниченията би трябвало да бъде обезпечено от Агенцията по вписванията.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС съобщи, че парламентарната му група ще поддържа законопроекта, само че попита дали е имало теч на данни в регистъра при започване на годината. Гаджев напомни, че ПГ на ГЕРБ-СДС е задала въпрос към правосъдния министър Надежда Йорданова още преди месец.

Йорданова, която беше в зала за представянето на законопроекта, съобщи, че теч на данни не е имало, а изказванията на Гаджев са спекулации. Тя напомни, че данните в регистъра Булстат са обществени от 2005 година, когато с изключение на, телефонни номера и имейл адреси са били забележими и ЕГН-тата на хората със свободни специалности. Тя съобщи, че при започване на годината входът до регистъра е бил изменен с 9-цифров идентификатор.

Ивайло Мирчев от Демократична България съобщи, че теч не е имало, а за обществените персонални данни в регистъра БУЛСТАТ са отговорни ГЕРБ. След него Анна Александрова от ГЕРБ взе думата и упрекна управлението на Народно събрание, които криели правосъдния министър Йорданова и не ѝ разрешавали да отговори на въпроса за теча на персонални данни. (На 8 януари правист заяви пред БНР, че. Последва скандал, твърдеше се, че измежду изтеклите данни на хората със свободни специалности са непрекъснати адреси, имейли, мобилни телефони и ЕГН-та. В края на деня на ексклузивен брифинг министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божанов да е имало теч на данни.)

След това ръководителят на Народно събрание Никола Минчев напомни, че Йорданова е отсъствала единствено два пъти от парламентарния надзор - и двата пъти поради наложителен длъжностен ангажимент. Той добави, че съгласно правилника на Народно събрание по време на парламентарен надзор първо се изслушват министър председателят и вицепремиерите, а едвам по-късно се минава към чуване на министрите. Минчев напомни, че в последните седмици въобще не се стига до чуване на министри, тъй като даже времето за въпроси към вицепремиерите не доближава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР