Депутатите приеха промените в Закона за здравното осигуряване.Предвижда се на

...
Депутатите приеха промените в Закона за здравното осигуряване.Предвижда се на
Коментари Харесай

Парламентът гласува чужденците с временна закрила у нас да получават здравно осигуряване

Депутатите одобриха измененията в Закона за здравното обезпечаване.

Предвижда се на чужденците с краткотрайна протекция да се даде здравно обезпечаване и здравно обслужване. Основната забележка на опозицията беше, че не се знае от кое място ще дойдат парите. " Продължаваме промяната " увериха, че главно ще се разчита на европейски средства, а българските жители няма да бъдат ощетени.

Законопроектът беше признат с гласовете на ръководещите партии и на част от депутатите от ГЕРБ. От " Възраждане " изрично се оповестиха срещу измененията.

" Считам, че този законопроект преди всичко е дискриминационен.В България има доста бежанци, има доста лица с филантропичен статут, има и лица с краткотрайна протекция, видно от претекстовете към закона той се отнася само и единствено за бежанците от войната в Украйна. Много българи умират на прага на лечебните заведения, доста деца умират, тъй като родителите им не са съумели да съберат пари за лекуване в чужбина ", съобщи Елена Гунчева.

" Никъде в закона не е написано, че ще е единствено за Украйна. За всеки един търсещ леговище в България. Това е доста значимо да го знаете - дали е сириец, руснак, тъй като ще има и руснаци, и така нататък ", отговори ѝ Илин Димитров от " Продължаваме промяната ".

Председателят на здравната комисия Антон Тонев изясни, че сега в Европейски Съюз върви полемика за основаването на фонд, който да компенсира страните с най-големи разноски за сметка на държавните си бюджети.

" Тези средства, въпреки и планирани, трябваше да ги предвидим в бюджета на НЗОК или отнякъде трябваше да има източник на финансиране, сега няма източник на финансиране. Какво се предлага? Предлага се този здравноосигурителен пакет да се финансира по метод избран с решение на Министерски съвет, единствено че решението на Министерски съвет в законопроекта сега не е ясно. Върху какъв приход ще се обезпечават тези украински бежанци? ", попита Хасан Адемов, ПГ на Движение за права и свободи.

Отговори му Асен Балтов от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили

" Това, което сега желаеме да създадем не е ли филантропична помощ или опазването на здравето не е филантропично? Аз мисля, че тъкмо в този фонд, основаването на подобен фонд щеше да свърши доста по-добра работа, в сравнение с да отваряме закона за здравното обезпечаване и да се чудим по какъв начин да наместим едногодишното наличие на украинските бежанци. Разбира се дай боже да не е по-дълго, мисля,че този фонд прави доста добре работа за начало да се направи един подобен фонд ", сподели той.

Дошло е време незабавно да се вземат решение тези въпроси, счита Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България "

" Решава го законодателят, подсилен от Министерски съвет. Помогнете му и вие с вашето гласоподаване, а тук да се упражняваме, аз съм изумен. Нарочно не взимах имитация на няколко уважавани сътрудници, само че апелирам ви се, ще откри метод бюджетът да се оправи с този проблем. Това е война ", разяснява той.

" Ние ще подкрепим този законопроект, тъй като в цялата история на България в никакъв случай не е имало случай, в който българският народ да не е оказал помощ на нуждаещи се. Включително в доста по-тежки обстановки.Между първо и второ четене ще се намерят нужните механизми за финансиране, още повече както виждаме от статистиката нуждаещите се не са такава цифра, която да попречи на бюджета ", съобщи депутатът от Има Такъв Народ Ивайло Христов.

Мартин Димитров от " Демократична България " съобщи, че те също ще поддържат законопоректа, тъй като би трябвало да осъществим обещанието си за даване на филантропична помощ.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР