Депутатите приеха повторно Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния

...
Депутатите приеха повторно Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС се завръща, но като юридическо лице

Депутатите одобриха наново Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. До това гласоподаване се стигна, откакто през предходната седмица депутатите почетоха президентското несъгласие, наложено върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс, касаещо възкресяването на остарелия Висш правосъден съвет.

Народните представители гласоподаваха с 150 гласа " За ", 55 гласа " срещу " и без въздържали се.

Новото, което бе записано и на провелата се преди два дни Комисия по правни въпроси в Народното събрание е, че както съдийската, по този начин и прокурорската гилдия на предходния Висш правосъден съвет ще действат като юридически лица, представлявани от един от техните определени членове, по решение на съвета. Допълнително, съдийската или прокурорската гилдия ще наследят всички права и отговорности на пленума на предходния Висш съдебен съвет по отношение на всевъзможни подписани контракти.

Друг текст в Наказателно-процесуален кодекс гласи, че при разглеждане на мярка за неотклонение " задържане под стража " в досъдебното произвеждане обвиненият и неговата отбрана ще могат да се срещнат с всички доказателства. В предходния тип на закона се предвиждаше да се дават единствено доказателства, въз основа на които се дефинира мярката " задържане под стража ".

Припомняме, че предходната седмица в пленарната зала депутатите почетоха върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс. За повторното приемане на промените гласоподава един народен представител " за ", 51 бяха " срещу ", 134 " въздържал се ". На 1 февруари, с които до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум.

Според признатите тогава текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш съдебен съвет ще продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство при съблюдаване на рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия. Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.
 Депутатите се разкаяха за възкресяването на остарелия Висш съдебен съвет
Депутатите се разкаяха за възкресяването на остарелия Висш съдебен съвет

Те се съобразиха с ветото на президента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР