Депутатите приеха на второ четене изменение на закона за насърчаване

...
Депутатите приеха на второ четене изменение на закона за насърчаване
Коментари Харесай

Неформалното обучение да се признава на пазара на труда, решиха депутатите

Депутатите одобриха на второ четене изменение на закона за поощряване на заетостта, препоръчано от ГЕРБ-СДС. Целта е да се стимулират и да се обезпечи претовареност на неактивните хора у нас - тези, които не работят, не учат и не си търсят работа.

Промените в закона регламентират признаването на професионалните познания, умения и компетентности, добити посредством неофициално образование, с цел да се улесни достъпът до пазара на труда.

" България е изправена пред редица провокации на пазара на труда. Неактивните хора са сериозен запас. Нужно е организацията по заетостта да си комуникира с другите институции. Предложението е за активиране на тези, които не работят, не учат. Законопроектът регламентира и финансирането от държавния бюджет на валидиране на умения и опция за професионална подготовка. Чрез валидиране ще се признаят умения, които са придобили в практиката или по неофициален метод. Недостигът на работна мощ и опцията за приобщаване на тези хора - тези проблеми ще се решат. " - съобщи Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ.

По данни на Агенцията по заетостта и Европейска комисия 900 000 българи нито учат, нито работят. 170 000 от тях са младежи.

" Над 900 000 не си търсят работа въобще. Ще подкрепим всички текстове, тъй като посредством този законопроект ще се регламентира контактът сред организацията по заетостта и институциите. " - сподели Севил Али от ПГ на Движение за права и свободи.

От " Възраждане " приканиха за разбор на пазара на труда.

" Трябва да се направи разбор на пазара на труда и тогава да се вземат ограничения да се върнат на пазара на труда тези хора. Голяма част от тях са заети в сивия бранш, друга част работят в чужбина. Има аргументи, заради които първо би трябвало да се проучват нещата. " - посочи Георги Георгиев от ПГ на " Възраждане ".

От " Продължаваме промяната " поддържаха законопроекта.

" Това неподходящо събитие в Украйна ни дава късмет да интегрираме хора. Голяма част от тях са висшисти. Разбира се, че ще ги обучим и ще ги използваме за пазара на труда. " - посочи Илин Димитров от ПГ на " Продължаваме промяната ".

" Подкрепяме този план! Понеже ни упреква опозицията, че за нищо не ги поддържаме - ето за този законопроект, който е логичен, ги поддържаме! Той подсигурява, че повече хора ще вземат участие и ще се осъществят на пазара на труда. " - съобщи Искрен Митев от ПГ на " Продължаваме промяната ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР