Депутатите приеха на две четения Законопроект за изменение на Закона

...
Депутатите приеха на две четения Законопроект за изменение на Закона
Коментари Харесай

Депутатите набързо промениха Закона за лечебните заведения

Депутатите одобриха на две четения Законопроект за изменение на Закона за лечебните заведения.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова осведоми народните представители, че актуалната законодателна самодейност дава отговор на нуждата от привеждане на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) в сходство със Закона за обществените предприятия (ЗПП) във връзка с избора и назначението на членове на органите за ръководство и надзор на държавните и общински лечебни заведения.

Тя разясни, че според разпореждания от ЗПП, обществени предприятия са комерсиалните сдружения с над 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала , или в които държавата/общината по различен метод упражнява преобладаващо въздействие. С оглед на това и лечебните заведения, благосъстоятелност на страната или общините, са обществени предприятия и попадат в приложното поле на закона.

От Българска социалистическа партия скочиха, че четири години нищо положително за опазването на здравето не се случило и по думите на Георги Михайлов и в този момент няма да се случи.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ предизвести, че социалистите желаят да ни върнат във 70-те години.

" Вие съсипахте българското опазване на здравето " , сподели и Драгомир Стойнев.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи счита, че при ръководещите царува безпорядък, а лекар Нигяр Джафер акцентира, че има браншове, които изискват консенсус и подобен бранш е опазването на здравето.

Със законопроекта се оферират промени и в Закона за обществените предприятия. Действащата наредба от ЗПП не разрешава лица, работещи по трудов контракт или по служебно правно отношение, с изключение на като преподаватели във висше учебно заведение, да бъдат шефове и изпълнителни членове на препоръките на шефовете и на управителните препоръки. За да заемат такава служба лицата би трябвало да прекратят досегашната си активност по трудово или служебно правно отношение, което от една страна попречва лекарите и лекарите по дентална медицина, които са шефове или шефове на лечебни заведения-публични предприятия по смисъла на ЗПП, да упражняват специалността си, а от друга ще докара до доста ограничение на достъпа до здравна помощ на жителите , изключително в по-малките обитаеми места, където по принцип има значителен дефицит на медицински експерти.

Доктор Дариткова означи още, че една огромна част от изпълнителните шефове и шефовете на държавни и общински лечебни заведения са практикуващи лекари или лекари по дентална медицина , заради което, в случай че не бъдат признати предлаганите нормативни промени, ще бъде отнета опцията им да упражняват специалността си и ще бъдат сложени в дискриминационни условия по отношение на останалите лекари.

Тя акцентира, че е извънредно неточно лекарите и лекарите по дентална медицина да бъдат изправени пред избора дали да бъдат изпълнителни шефове, надлежно шефове на лечебни заведения, или да упражняват специалността си и да оказват нужната здравна помощ на своите пациенти.

Приемането на актуалната законодателна самодейност ще даде опция на лекарите и лекарите по дентална медицина, които са шефове или шефове на лечебни заведения-публични предприятия по смисъла на Закона за обществените предприятия да упражняват специалността си и ще подсигурява налична здравна помощ на българските жители, изключително в дребните обитаеми места, както и в мъчно наличните и отдалечените региони, където неналичието на задоволително медицински експерти съставлява сериозен проблем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР