Депутатите под карантина или задължителна изолация заради COVID-19 ще могат

...
Депутатите под карантина или задължителна изолация заради COVID-19 ще могат
Коментари Харесай

Депутатите под карантина ще могат да участват дистанционно в пленарните заседания

Депутатите под карантина или наложителна изолираност поради COVID-19 ще могат да вземат участие отдалечено в пленарните съвещания, реши единомислещо Народното събрание. Народното събрание гласоподава правила за работа при такава догадка, които бяха импортирани от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", заяви Българска телеграфна агенция.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ приемането на това решение ще разреши на всички депутати под карантина да вземат участие в съвещанията и свободно да изразят своята воля.

 Виж още

Участието по електронен път ще става посредством интернет платформа за видеоконферентна връзка. Председателите на парламентарните групи би трябвало да показват до 18.00 ч. на предходния съвещанието ден в кабинета на ръководителя на Народно събрание лист на депутатите под карантина, които желаят да вземат участие.

Независимите народни представители ще декларират поотделно желанието си да вземат участие в парламентарно съвещание.

Кабинетът на ръководителя на Народното събрание ще обобщава в лист имената и на всеки, изразил предпочитание и отговарящ на изискванията, като заран сред 8.00-8.30 ч. се изпраща линк за регистрация. При предпочитание за изявление, имитация, дуплика съответният народен представител ще го декларира посредством платформата. Предвидено е всеки национален фаворит самичък да обезпечава интернет връзката и техническите средства .

Ако народен представител не желае да взе участие при инспекция на кворума, ще напуща платформата.

Народни представители в наложителна изолираност поради ще гласоподават след привършване на вота на присъстващите в пленарната зала като " персонално и устно " декларират своя избор, след което сумираният резултат от гласуването се афишира от ръководителя на Народно събрание.

Председателят ще открива съвещанието, когато броят на депутатите в залата и записаните посредством електронната система, е повече от половината от общия брой народни представители.

Правилата няма да се ползват при закрити съвещания на Народното събрание и при скрито гласоподаване.

Решение след скандал

До това решение се стигна незабавно през днешния ден, откакто сутринта се разигра следващ скандал преди гласуването на бюджетните закони, на които от ГЕРБ и Оперативна програма държат. За следващ път сутринта нямаше кворум, защото Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не престават да не се записват и ръководещите би трябвало да го обезпечат сами. След като той беше събран безусловно на косъм - със 121 гласа, колкото е нужният наложителен най-малко, от левицата упрекнаха ръководещите, че това е станало посредством техни сътрудници, които публично би трябвало да са сложени под карантина като контактни лица.

От Българска социалистическа партия неведнъж приканиха управлението на Народното събрание да разгласи имената на карантинираните депутати, само че оттова изрично отхвърлиха.

" С този план на решение през днешния ден те признаха, че са вкарали в зала карантинирани народни представители единствено и единствено да си обезпечат кворум ", разясниха депутати от левицата.

И припомниха, че единствено преди ден ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи: " Конституцията на България не разрешава отдалечено осъществяване на пленарни съвещания. "

Коментарът й беше във връзка проваленото поради неналичието на кворум съвещание, като тогава ръководещите обявиха, че имат народни представители с COVID-19, както и контактни лица, които надлежно отсъстват от работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР