Депутатите от управляващата коалиция в унгарския парламент не смятат въпроса

...
Депутатите от управляващата коалиция в унгарския парламент не смятат въпроса
Коментари Харесай

От партията на Орбан възразяват срещу приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Депутатите от ръководещата коалиция в унгарския парламент не считат въпроса за приемането на Финландия и Швеция в НАТО за към този момент решен. Това разгласи ръководителят на законодателния орган Ласло Кьовер.

Той сподели, че на 7 и 8 март парламентарна делегация от Будапеща ще посети Хелзинки и Стокхолм, с цел да обясни разногласията с сътрудниците си от Финландия и Швеция " преди Народното събрание да гласоподава влизането на тези страни в НАТО ".

„ Такова пътешестване е належащо, тъй като членовете на проправителствените фракции имат терзания и подозрения и не имат вяра, че този въпрос ще бъде решен автоматизирано “, съобщи Кьовер в изявление за маджарски ефирен новинарски канал, представен в локални и непознати медии. Той напомни, че депутатите са недоволни от обстоятелството, че през последните години политици от Финландия и Швеция нападнаха Унгария от трибуната на Европейския съюз. Според него, те  безпричинно я упреквали в нарушение на демократичните правила и върховенството на закона. Кьовер счита, че тези хора са се държали с Унгария по метод, " който може да наподобява недодялан даже към съперника ". „ Те нямат право да се изричат за вътрешната политика на Унгария и да й дават оценка “, сподели парламентарният водач.

Той разяснява, че в случай че Финландия и Швеция желаят да се причислят към НАТО, то за това те би трябвало да се употребяват с доверие, а те са го " подкопали усърдно " и по тази причина " належащо е да се обясни въпросът какво ще се случи по-нататък ".

Депутатите от ръководещата партия " ФИДЕС - Унгарски цивилен съюз ", която има болшинство в Държавното заседание, по-рано оповестиха, че ще поддържат влизането на Финландия и Швеция в НАТО, " само че това би трябвало да бъде предшествано от споразумяване на спор “ и точно с тази цел парламентарната делегация ще отиде в Хелзинки и Стокхолм.

В изказване на фракцията, признато на 1 март, се отбелязва, че през последните години политици от двете скандинавски страни са " безчет пъти обидили и безразсъдно упреквали " Унгария, която " заслужава повече почитание ". Младшите сътрудници на ФИДЕС от християндемократите, поддържаха със същите запаси влизането на два нови члена в НАТО.

По време на дебата по този въпрос, който стартира в унгарския парламент, представители на всички огромни опозиционни партии, в това число " Демократичната коалиция " и социалистите, се застъпиха за приемането на Финландия и Швеция в НАТО. " Против " гласоподаваха единствено шестима депутати от националистическата партия " Наша татковина ", само че заради малобройността на тази секта тя няма да може да повлияе на резултата от вота. Депутати от ръководещата коалиция обявиха, че изпращането на делегация в Хелзинки и Стокхолм няма да промени процедурата за разглеждане на молби от двете северни страни.

Дискусиите в унгарския парламент по тази тематика започнаха на 1 март, а за гласоподаване на закона са планувани четири седмици. Очаква се то да се организира от 20 март. Унгарският президент Каталин Новак и унгарското държавно управление, ръководено от премиера Виктор Орбан, поддържаха приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Законопроектът за одобрение на протоколите за присъединението им към Северноатлантическия контракт беше импортиран в Народното събрание от външния министър Петер Сиярто. Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към НАТО на 18 май 2022 година, като показаха, че събитията в Украйна са ги подтикнали към тази стъпка. Протоколите за присъединението им от всички 30 страни от алианса към момента не са утвърдени единствено от Унгария и Турция. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР