Депутатите от Демократична България“ Георги Ганев и Мартин Димитров настояват

...
Депутатите от Демократична България“ Георги Ганев и Мартин Димитров настояват
Коментари Харесай

Депутати от „Демократична България“ призовават Петков да поиска от Русия архивите на България

Депутатите от „ Демократична България “ Георги Ганев и Мартин Димитров упорстват министър председателят Кирил Петков да изиска връщането на архивите на Царство България , които са заграбени от Червената войска, съобщи БГНЕС.

„ Смята ли за обикновено държавното управление на Република България част от историята ни да е в непозната страна и да нямаме свободен достъп до нея? Какви действия ще бъдат направени пред държавното управление на Русия за връщане на архивите? “, питат двамата депутати премиера Кирил Петков.

След 9 септември 1944 година за Русия са изнесени 140 чувала с „ трофейни “ български документи. Става дума за архивите на Министерство на вътрешните работи, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, персонални архиви на български политици.

Георги Ганев и Мартин Димитров напомнят, че от 2004 година българската страна прави опити да си върне архивите или най-малко да се снабди с техни копия, само че до момента Русия пренебрегва тези претенции, базирайки се на Федералния закон №64 от 15 април 1998 година " За културни полезности, преместени вследствие на Втората Световна война и намиращи се на територията на Руската федерация ".

Двамата български народни представители акцентират, че през септември 2021 година Европарламентът е призовал Москва да върне заграбените от Червената войска през 1944-1945 година архиви на страните от Централна и Източна Европа, защото това не са военни титли.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР