Депутатите от 49-ия парламент стартират новата пленарна сесия в зала

...
Депутатите от 49-ия парламент стартират новата пленарна сесия в зала
Коментари Харесай

Парламентът ще заседава в зала „Света София“ от 1 септември

Депутатите от 49-ия парламент започват новата пленарна сесия в зала „ Света София “ на някогашния Партиен дом вместо остарялата постройка на Народното събрание на площад „ Народно заседание “, носеща емблематичния надпис „ Съединението прави силата “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Народните представители започнаха мандата си в една постройка – историческата с познатия надпис „ Съединението прави силата “ и ще го завършат в друга – някогашният Партиен дом. Преустройството на зала „ Света София “ в някогашния Партиен дом, където депутати работиха няколко месеца през 2021г. струваше малко над 23 млн. лева През 2021г. депутатите прекараха няколко месеца в новата зала, само че с решение и единодушие сред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън “, Народното събрание се върна в постройката с надпис " Съединението прави силата ".


Причината за преместването на работното място на депутатите в този момент е, че историческата постройка на площад " Народно заседание " ще е в ремонт, който ще продължи най-малко 3 години. Председателят на Народното събрание Росен Желязков разясни, че има единодушие сред парламентарните групи за тази смяна, като само от " ИТН " не са съгласни.


БГНЕС напомня, че ремонтът на залата коства на данъкоплатеца 18 млн. лв., само че в тази цена бяха включени единствено строително-монтажните работи. В нея не бяха включени спомагателното съоръжение, озвучаване, осветяване, видеонаблюдението и новата система за гласоподаване. За стъкления покрив пък бяха отделени съвсем 1 млн. лв.. Направиха се спомагателни затъмнения – фолио, което се вгради сред стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се предизвикват от внезапното изгряване на слънцето, облаци и помрачаване.

В залата има 270 работни места, ситуирани на 12 реда. В случай на привикване на Велико Народно заседание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР