Депутатите официално премахнаха данъка върху лихвите по депозитите на гражданите

...
Депутатите официално премахнаха данъка върху лихвите по депозитите на гражданите
Коментари Харесай

Данък „лихва“ официално остана в историята

Депутатите публично отстраниха налога върху лихвите по депозитите на жителите и понижиха така наречен налог „ уикенд “. Двете промени бяха заложени в съдружното съглашение, подписано сред четирите партии в ръководството. Самият законопроект пък бе иницииран от депутатите от „ ИТН “.

Данък " рента " бе въведен от някогашния финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков и влезе в действие през 2013 година В този интервал лихвите бяха високи, а в изискванията на възобновяване от финансовата рецесия се търсеха спомагателни доходи за бюджета.

В първата година от въвеждането му приходите надвишиха упованията от 82 млн. лева С последователното понижение на лихвите обаче приходите се стопяваха и съгласно докладите на Националната организация за приходите през 2020 година доближават едвам 5.6 млн. лева Разходите по администрирането на административната тежест за банките пък се приближава до постъпленията, което обезсмисля в допълнение съществуването на налога.



Все отново за 2022 година се чакат доходи от въпросния данък от към 2.8 млн. лева, защото съгласно законопроекта той се отстранява от 1 април.
Данък „ уикенд “
Премахването на така наречен налог „ уикенд “ също бе записано в съдружното съглашение. Той бе въведен през 2017 година от тогавашния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Налогът не може да бъде отстранен напълно поради европейското законодателство в региона на Данък добавена стойност, макар че в последните години постъпленията от него са минимални. По тази причина депутатите предложиха промени, които съгласно бизнес организациите обаче, не биха довели до облекчение.

Идеята бе да отпадне данъкът върху разноските в натура, свързани с персонално прилагане на фирмени активи, само че разноските да станат непризнати за данъчни цели. Така в случай че дадена компания е на счетоводна облага, действително няма да има никакво облекчение, само че в случай че е на загуба – ще завоюва, тъй като няма да дължи налог.

По време на комисия в Народното събрание от БСК разясниха, че това единствено би наказало фирмите, които са на облага. Така по самодейност на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански концепцията за тези корекции бе заличена, а вместо това бе препоръчано ставката на налога да се намали до минимума – от 10 на 3%.

На процедура отстраняваме два налога, които единствено пречеха. Ставка от 3% би облекчила българския бизнес. Това бе подкрепено и от бизнес организациите “, разяснява депутатът от „ Демократична България “ и ръководител на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров.
За родителите
С промени в Закона за локалните налози и такси посредством преходните и заключителни разпореждания депутатите одобриха родителите да не заплащат такси за визитата на децата им в детски градини и ясли от 1 април. Реформата е заложена и в плана на финансовия министър Асен Василев за Бюджет 2022. За задачата са планувани 85 млн. лева
По-нисък налог за юристите
Депутатите разискаха предлагането на „ Възраждане “ за промени в данъчния режим за юристите на свободна процедура. То предвиждаше приетите за тях разноски да бъдат увеличени от 25 на 40%, като това на процедура значи те да дължат ефикасен налог върху приходите в размер на 6%.

Искането автентично бе показано от Висшия адвокатски съвет и по-късно припознато от „ Възраждане “, като в залата бе подкрепено и от ГЕРБ. Двете обединения показаха, че в случай че концепцията бъде утвърдена, загубата за бюджета не би била огромна и това би осигурило съответна отбрана за жителите. Според „ Възраждане “ без поправката правосъдната система е в действителен риск. Гласовете на двете обединения обаче не стигнаха за приемането ѝ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР