Депутатите одобриха на 9 март доклад, подготвен от специалната комисия

...
Депутатите одобриха на 9 март доклад, подготвен от специалната комисия
Коментари Харесай

Европейският парламент: Искаме да защитим демокрацията си

Депутатите утвърдиха на 9 март отчет, квалифициран от специфичната комисия за външната интервенция в демократичните процеси в Европейски Съюз.

Парламентарната комисия, чийто мандат изтича по-късно през март, бе основана през 2020 година със задача да направи оценка на заканите в разнообразни сфери, в това число при провеждането на избори, от дезинформационни акции в медиите, хакерски атаки, финансиране на политически партии и неправителствени организации.

„ Искаме да защитим демокрацията си... Виждаме, че тя е нападната “, съобщи ръководителят на специфичната комисия Рафаел Глюксман (С&Д, Франция). „ Не ме вълнува, в случай че мислите, че Земята е плоска, само че в случай че има задгранично държавно управление, което прави по този начин, че милиони мои съграждани да имат вяра, че Земята е плоска, това се трансформира в проблем “.

„ През последните две години комисията по външната интервенция събра всеобхватни и твърди доказателства за задгранична интервенция и операции на информацията онлайн в голям брой демократични демокрации по света от злонамерени сили “, уточни Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Тя е създател на отчета на Парламента, който изисква от Комисията да предложи многопластова тактика за ограничения за въздържане на хибридни закани и офанзиви от други страни. Стратегията следва да включва групови наказания, ограничения за възстановяване на медийната просветеност, противопоставяне на акции в обществените мрежи и на скрито финансиране на политически партии, подсилване на киберсигурността и на отбраната на институциите на Европейски Съюз.

COVID-19 и дезинфомация

Сандра Калниете акцентира опита, насъбран по време на пандемията. „ Ние сме очевидци на продължаващи акции за интервенция и операции против всички ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19, в това число имунизацията. Онлайн платформите имаха доста лимитирани триумфи в битката против тях “.

„ Ако единствено преди две години дезинформацията и задграничната интервенция може да са звучали като застрашителни нереални термини, през днешния ден виждаме директния резултат от злонамерени, координирани акции за дезинформация − хора отхвърлят да одобряват утвърдени ваксини, което води до повече хоспитализации и до безчет предотвратими смъртни случаи “, съобщи Калниете.

Депутатите също по този начин утвърдиха сформирането на нова комисия за външната интервенция в демократичните процеси в Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР