Депутатите обсъждат доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни

...
Депутатите обсъждат доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни
Коментари Харесай

​Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?

Депутатите разискват отчета на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства. В пленарната зала пристигнаха основният прокурор, вътрешният министър и шефове на служби.

Сериозни рецензии се чуха от парламентарната естрада от ръководителя на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков. Той сподели, че бюрото не получава нужното подпомагане от страна на прокуратурата. По думите му има заличаване на значими материални доказателства, че има хиляди получени позволения от съда за потребление на СРС-та, само че такива не са приложени, без да има пояснение за какво.

Бюрото е образувало 88 преписки по претенции за инспекция дали е било регламентирано потребление на специфични разследващи средства. В пет случаи е открито нерегламентирано потребление и хората са били известени. Бойко Рашков изясни, че е имало голям брой случаи, в които не се е взело решение хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат осведомени за това.

От ляво сложиха въпроса дали има политици, магистрати, публицисти, против които са били употребявани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде пряк отговор.
 © БТАСлавчо Велков, Българска социалистическа партия за България: Дали има непозволено открити случаи, случаи на непозволено използване на СРС-та, освен подслушване, по отношение на политици и магистрати? Дали измежду тези, по които са прилагани СРС-та, политици, има хора, които сега се намират в тази зала? Има ли от тях ръководители на ПГ? Има ли от тях дами, другите надлежно са мъже? Не виждам с какво бих нарушил изискванията за класифицираност на информацията, в случай че задам този въпрос.Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ако аз съм подслушван нелегално, не желая информацията за това да се популяризира на други парламентарни групи, за мен би било задоволително да бъда аз известен.

Бойко Рашков, ръководител на НБКСРС: Ние, в Бюрото към този момент не можем да подсигуряваме 100% на жителите, че можем да създадем цялостна инспекция дали те са били подлагани на ограничавания на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не дават отговор на истината. Нека по този начин да го кажем.

След почивката на депутатите се чака коментар на основния прокурор и вътрешният министър да разясняват изявлението на Бойко Рашков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР