Депутатите облекчиха неравномерната натовареност в софийските съдилища. Това стана с

...
Депутатите облекчиха неравномерната натовареност в софийските съдилища. Това стана с
Коментари Харесай

Разтовариха софийските съдилища от потребителски и застрахователни дела

Депутатите облекчиха неравномерната натовареност в софийските съдилища. Това стана с окончателното приемане на промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

Изменението беше препоръчано от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков и предвижда застрахователните каузи да се гледат в обитаемоте места по сегашен адрес на потърпевшите, а в случай че няма подобен - по непрекъснатия им адрес. Досега тези дела бяха най-вече в София, тъй като се преглеждат по седалище на ответника застрахователи или огромни компании, чиито седалища са столицата. В момента застрахователните каузи са половината от всички каузи, които се преглеждат от софийски съдилища.

При потребителските каузи отпада опцията да избор и към този момент исковете на консуматори и против потребители ще се гледат  в обитаемото място по адрес на потърпевшия. 

" Този законопроект демонстрира, че ръководещи и съпротива могат да работят и да мислят дружно ", разяснява ръководителят на комисията по правни въпроси и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов и акцентира, че и ГЕРБ са предложили сходни промени и се радва, че в този момент са признати.

Една от задачите на измененията е да се предоставят лесен, на ниска цена и ефикасен достъп до правораздаване на лицата, претърпели увреждане, когато те имат разногласия със своя осигурител, с Гаранционния фонд или Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР