Депутатите не успяха да излъчат нов управител на Националната здравноосигурителна

...
Депутатите не успяха да излъчат нов управител на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Необичайно мълчание. Парламентът не избра управител на здравната каса

Депутатите не съумяха да излъчат нов шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на изключителното съвещание на Народното събрание във вторник. Единствената кандидатура беше тази на проф. Жени Стайкова , номинирана от Българска социалистическа партия.

Кандидатурата на проф. Стайкова беше подкрепена само от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и самостоятелния Радостин Василев. По-голямата част от депутатите от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ - „ Демократична България “ (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и „ ИТН “ (ИТН) гласоподаваха с „ въздържал се “. Така процедурата по желание на началник на НЗОК се проваля и би трябвало да бъде стартирана нова.

Изборът на нов началник на здравната каса беше главната точка в дневния ред на изключителното съвещание на Народното събрание (НС). На първо четене следва да се гласоподават законопроектите за бюджети на НЗОК и на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година

Часове преди началото на съвещанието номинираната от ГЕРБ за шеф на НЗОК Иванка Динева . В писмо до ръководителя на Народното събрание Динева уточни, че се отхвърля заради персонални аргументи.

Така единствената номинация за поста остана тази на проф. Жени Стайкова, издигната от Българска социалистическа партия. Тя е специалистка по комунална хигиена и обществена медицина и има магистърска степен по здравен мениджмънт.

Отначало парламентарната група на „ Възраждане “ също беше излязла с кандидатура - тази на Тодор Хинов , само че предлагането беше оттеглено още на 30 юни. От ПП-ДБ нямаше номиниран претендент.

Преди съвещанието във вторник депутатът и някогашен министър на опазването на здравето от ГЕРБ Костадин Ангелов законопроект, с който да се удължи задължението на подуправителя на НЗОК краткотрайно да извършва длъжността шеф до избора на нов началник на здравната каса от Народното събрание.

В отговор депутатът Георги Свиленски от Българска социалистическа партия сподели, че изходът от процедурата по желание на началник на НЗОК е бил „ превдварително решен “. И по-нататък разискванията бяха доминирани от представители на Българска социалистическа партия. Те акцентираха професионалните качества на проф. Стайкова и подлагаха на критика държанието на ръководещата коалиция, което председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира като „ извънредно безмълвие “.

В края на юни Народното събрание за избор на шефове на НЗОК, Българската национална банка (БНБ) и Сметната палата. Мандатите на шефовете на трите институции са изтекли от дълго време.

Една от главните цели, които държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ си сложи, беше избирането на нови шефове на всички регулатори.

Впоследствие от ПП-ДБ отхвърлиха да вземат участие в гласуването на разпоредбите за избор и, че вземат участие в скрити болшинства с Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

На 13 януари Народното събрание приключи предварително мандата на проф. доктор Петко Салчев като началник на НЗОК. По закон народните представители би трябвало да излъчат нов шеф на касата в шестмесечен период, който изтича през тази седмица.

Управителят на НЗОК дава отговор за разпределянето 7 милиарда лв. годишен бюджет към здравните заведения в страната и управлява изразходването им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР