Депутатите на БСП отиват на среща с премиера акад. Николай

...
Депутатите на БСП отиват на среща с премиера акад. Николай
Коментари Харесай

БСП отива при Денков, иска да спре демонтажа на Паметника на съветската армия

Депутатите на Българска социалистическа партия отиват на среща с премиера акад. Николай Денков, с цел да изискат от него да спре демонтирането на Паметника на Съветската войска. Според социалистите има нов проект за бъдещето на монумента - не да бъде демонтиран и изместен, а да бъде нарязан.

 

" Сега отиваме на среща при министър-председателя, от който ще желаеме неотложно да извика при него регионалния шеф и да спрат всевъзможни безумия, които се случват в центъра на София ", разгласи Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия.

 

" Идеята за това паметникът да бъде демонтиран към този момент е заменена с концепцията да бъде нарязан, защото кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили до момента, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство има друга позивна. До петък им е даден период да бъде нарязан и опустошен ", сподели Георги Свиленски.

 

„ Големият скандал с мен е, че държавен чиновник си разреши в центъра на София да упражни експанзия, хулигански прояви, по отношение на депутат. Докато аз говорех със зам.-областният шеф, той натискаше оградата върху мен, откакто към този момент ми бе наранил ръката. Това се вижда в някои фотоси, има и очевидци, измежду които и полицейски чиновници. Аз съм пуснал тъжба в полицията, извадил съм си здравно и по правосъден ред ще му бъде потърсена отговорност “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия по време на брифинг в Народното събрание.

 

Свиленски описа пред публицистите по какъв начин са протекли събитията.

 

„ Днес ненадейно в 5 часа сутринта беше инсталиран кран, който да предприеме дейности по демонтирането на Паметника на Съветската войска. Към 11 часа отидохме на мястото на събитието и искахме диалог с представител на Областната администрация. При диалога със заместител регионалния шеф, негов чиновник се ускори от няколко метра върху оградата, която се стовари върху мен и ме нарани, прорязвайки ми ръката. Но това е дребният проблем. Големият проблем е, че този кран е противозаконен, няма никакви документи и регистрации в Националната организация по метрология и механически контрол. А концепцията паметникът да бъде демонтиран към този момент е заменена с концепцията да бъде нарязан и опустошен, даден им е период до петък. Ние това няма да го приемем “, съобщи Георги Свиленски пред медии в Народното събрание.

Той уточни, че чиновниците не са дали никакви документи за активността, която правят, на мястото нямало осведомителни табели, а самите служащи са били без каски, въжета и каквито и да било обезопасяващи средства.

„ Сезирали сме градския съд, административния съд и прокуратурата за тези самоуправства. Сега отиваме при министър-председателя, от който ще пожелаеме неотложно да извика регионалния шеф и да спрат всевъзможни безумства, които се правят в центъра на София “, сподели още Свиленски.

„ Ние сме срещу махането, събарянето, оскверняването на каквито и да е монументи – това е паметта на България “, безапелационен бе социалистът.

„ Тъй като разбирам, че Борисов през днешния ден е споделил, че не поддържа демонтирането на паметника, желая да му припомня, че и регионалният шеф, и кметът на София, и неговото болшинство в Общинския съвет взеха това решение. Областният шеф е подобен, с помощта на неговите гласове в пленарна зала и когато бъде нарязан паметникът, Борисов да изясни по какъв начин с неговите гласове е предотвратил това. Сега приказва, че е срещу, само че е срещу пред медиите, а вътре, в зала, гласоподава „ за “ това “, разяснява националният представител думите на водача на ГЕРБ.

„ Ако паметникът беше рисков щеше да бъде дадена публичност по-рано и да се обследва, а не да се прави по нощите. Трябва ли този монумент да се маха? Той е част от историята ни. Ние сме срещу това и ще се борим с всевъзможни средства “, повтори депутатът от Българска социалистическа партия.

 

Рано тази заран край Паметника на Съветската войска бе докаран кран, който да стартира свалянето на фигурите на върха. На място имаше полиция, пристигна и регионалната шефка Вяра Тодева. По-късно дойдоха и бранители на монумента - Мая Манолова от " Левицата! ", депутати от " Възраждане " и Българска социалистическа партия - Ивайло Чорбов, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов, водачът на социалистите в София Иван Таков. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР