Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на

...
Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на
Коментари Харесай

Избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на парламента

Депутатите избраха Красимир Влахов за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание със 127 гласа „ за “ и 55 въздържали се.

Красимир Влахов беше препоръчан от ГЕРБ и подсилен от „ Обединени патриоти “.

По време на чуването му в парламентарната правна комисия той получи поддръжката и на Движение за права и свободи, а депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха „ въздържал се “.

В ревюто си Влахов благодари на народните представители, които са го издигнали, и дефинира този акт като “символичен за отношението сред управляващите “. Той уточни още, че за цялото си съвсем 30-годишно битие Конституционния съд се е трансформирал освен в поръчител на конституцията, само че и в поръчител на демократичния преход.

По време на изявлението си Влахов изясни и че поддържа въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба – механизъм, който ще разреши на жителите да се обръщат непосредствено към Конституционния съд без да е нужно посредничеството на Висшия адвокатски съвет или омбудсмана, напомня " Фокус ".

От януари 1996 година Влахов е младши арбитър в Софийски градски съд. През октомври 1997 година става става областен арбитър в София, а четири години по-късно е определен за заместник-председател на Софийския областен съд. През 2004 година става арбитър в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във Върховен касационен съд.

В края на 2008 година Висш съдебен съвет го избра за ръководител на най-големия съд в България - Софийския областен съд. Четири години по-късно той напуща предварително позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд, където сега Влахов е арбитър.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния Конституционен съд завършва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на правосъдната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември Народното събрание, президентът и висшите съдии би трябвало да решат кои да са техните заместници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР