Депутатите гласуваха на първо четене прекратяването на концесията на Лукойл“

...
Депутатите гласуваха на първо четене прекратяването на концесията на Лукойл“
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на „Лукойл“

Депутатите гласоподаваха на първо четене прекратяването на концесията на „ Лукойл “ на нефтеното пристанище „ Росенец “.

То получи поддръжка от 134 народни представители. Против бяха депутатите на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

В сряда водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание смяната в закона, съгласно която концесията на съветската компания се приключва в период от една седмица след гласоподаване на новите текстове. Тогава президентът Румен Радев съобщи, че вижда в това или корпоративни ползи, или кризесен пиар. И добави, че концесията била дадена през 2011 година, когато министър председател бил Бойко Борисов.

Поправката скорострелно беше призната от водещата комисия, а през днешния ден и в зала.

Вчера от „ Лукойл “ обявиха в своя позиция, че имат намерение да се извърнат към съда поради обвиняванията за контрабанда и неспазване на концесионния контракт. В мнението си сдружението твърди, че постоянно е изпълнявало уговорките си по концесионния контракт и не вижда учредения за неговото анулиране.
От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат желанията на ръководещите.

„ За първи път виждам Българска социалистическа партия да не желае нещо да стане държавно “, изненада се Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. По думите му няма да има недостиг на горива, а от Българска социалистическа партия плашат безпричинно хората с такива проблеми.

Липсва разбор, който да ни убеди, че взимаме вярното решение, сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.
Дали няма да се върнат контрабандните схеми. Може би да?, запита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.
Димитър Найденов от Демократична България уточни, че в развитите морски страни е признато да се отдават на концесия обособени действия по обслужване на пристанища или на корабни места, само че не изцяло пристанище на един оператор, както е у нас.

Според Цончо Ганев от „ Възраждане “ България ще понесе големи вреди.

„ Предлагат да скапват една концесия, оттова нататък по време на военни дейности това ще докара до ответни реакции – дело от „ Лукойл “ за няколко милиарда, ще спрат доставките на нефт от Русия, за което България има категорично изключение. Защо подминават въпроса по какъв начин тъкмо ще стават доставките. Ще имаме големи вреди. “, уточни Ганев.

От „ Възраждане “ ще желаят ръководителят на ДАНС да бъде изслушан идната седмица, с цел да каже какви са рисковете, свързани с прекратяването на концесията, предава „ 24 часа “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР