Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии

...
Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

Депутатски страхове. Ще има ли нова кибератака


Депутати от парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии показаха опасения, че българските институции още веднъж могат да станат обект на хакерска офанзива, откакто през днешния ден Народното събрание одобри решение да даде военна поддръжка за Украйна.

" Очаквам, че ще има втори опит за хакерски атаки ", съобщи по време на съвещание Божидар Божанов, народен представител от " Демократична България ", заместник-председател на комисията и някогашен министър на електронното ръководство.
-->
Той предизвести, че към момента уеб страниците на някои от институциите не са добре предпазени, което ги прави уязвими.

Въпросът за равнището на киберзащита на страната ни повдигна и Никола Димитров от " Възраждане ".

" Колко ще бъдат мощни офанзивите, не можем да предвиждаме, само че отбраната ни ще е непрекъсната ", увери от своя страна служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров, до момента в който отговаряше на настоящи въпроси пред депутатите от комисията, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът уточни още, че едно от най-големите провокации пред електронното ръководство е неналичието на фрагменти, защото добре квалифицираните експерти избират да се развиват в частния бранш, където заплащането е надалеч по-атрактивно.

" Трудовият пазар е мощно стеснен. Намирането на фрагменти, които да работят за държавната администрация е мъчно ", уточни министърът. Тодоров увери, че министерството си сътрудничи с всички институции по тематиката за киберсигурността.

По времето на Божанов като министър на електронното ръководство се случи най-голямата хакерска атака от съветски хакери, по данни на службите. Тя извади за повече от месец отвън строя " Български пощи " ЕАД. Тогава обаче в общественото пространство бяха изказани отзиви, че случилото се е било в интерес на частна куриерска компания, обвързвана с предходната власт.

Сничка: dir.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР