Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че колегата им

...
Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че колегата им
Коментари Харесай

От ГЕРБ и БСП заподозряха депутат от ИТН в конфликт на интереси

Депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че сътрудника им от " ИТН " Живка Железова е в спор на ползи. Тъй като била персонално наранена от тематиката за директивата за възобновимите енергийни източници от 2018 година, поискала поискала чуване на енергийния министър Андрей Живков.

" Госпожа Железова има спор на ползи, тъй като има централа и чуването на министъра визира точно нея, нейната възобновима енергийна мощ е част от засегнатите над 300 компании и поради това би трябвало да занимаваме цялото Народно заседание ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" И аз не мога да си обясня повода за това чуване, този въпрос няма нищо общо с въпросната инструкция. Над 300 филми са получили двойно финансиране, един път за изграждане на ВЕИ мощности и повторно желаят поддръжка в преференциална цена за изкупуване на тока ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в Народното събрание да изясни за какво България се е забавила с транспониране на директивата за възобновимите енергийни източници от 2018 година Целта на директивата е да насърчи потреблението на екомощности, тъй че до 2030 година 32% от брутното произвеждане на сила да е от зелена сила.

Железова отхвърли да е в спор на ползи, тъй като директивата не се отнася директно към нея. Тя не сподели дали е притежател на ВЕИ мощ.

" Трябва да се понесе персонална отговорност, от ГЕРБ са се занимавали с " Турски поток ", " Белене ", такива неща и по тази причина не са транспонирали тази инструкция. Очакваме от вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой различен да го направи ", сподели от парламентарната естрада Мартин Димитров от Демократична България.

" Нито за момент не чакам някой различен да свърши работата ни. Благодаря за комплимента, че очаквате за два месеца да свършим работата, която не е свършена за две години. Ние продължаваме да работим по въпроса и да търсим консенсус ", отговори служебния енергиен министър Андрей Живков.

Преди началото на пленарното съвещание от Движение за права и свободи предложиха чуването на енергийния министър да отпадне от дневния ред. В сряда депутатите не съумяха да стигнат до чуването и постъпи предложение то да влезе в днешния дневния ред. Депутатът Рамадан Аталай уточни, че директивата, за която желаят да изслушат министъра, не съществува, а пък Живков по този начин или другояче не бил осведомен с енергетиката.  " Предлагам да отпадне чуването на министъра на енергетиката, той така и така не е осведомен с енергетиката, а пък с равенството сред половете още повече ", сподели в процедура Аталай. 

" Ще предложа чуването на министъра на енергетиката безусловно да отпадне. Ако в Народното събрание нямаме какво да вършим и се чудим по какъв начин и по какъв метод да намерим отнякъде някаква тематика, с която да се занимаваме, ще ви кажа, че през вчерашния ден, когато получихме дневния ред, прочетох точка 3, че ще изслушваме министъра на енергетиката по отношение на Директива 2018/2011/ЕО. Такава инструкция няма. Оказа се, че има решение на Европейския съвет 2018-2011, което гласи " решение в поддръжка на консолидираното на политики, стратегии и дейности за равенството на половете и корист с дребните оръжия в сходство с програмата за дамите, мира и сигурността ", сподели депутатът от Движение за права и свободи. Той прикани тези, които оферират дневен ред, в случай че не са осведомени с тематиката, по-добре да не я оферират.

Вносителят Живка Железова от " ИТН " призна от трибуната, че е позволена техническа неточност за директивата, само че тя настоя точката да остане в дневния ред. В последна сметка предлагането на Рамадан Аталай бе отхвърлено и депутатите вкараха в дневния си ред чуването на министъра.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР