Депутати от 64 държави, събрани в чилийския град Валпараисо по

...
Депутати от 64 държави, събрани в чилийския град Валпараисо по
Коментари Харесай

Депутати от 64 страни подписаха пакт за борба с глада

Депутати от 64 страни, събрани в чилийския град Валпараисо по покана на Организация на обединените нации, подписаха световен пакт за битка с глада - злополучие, засягащо 828 милиона души по света, заяви Франс прес, предава Българска телеграфна агенция.

На Втората международна парламентарна среща на високо ниво за битка против глада и недохранването, провеждана по самодейност на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, участваха в продължение на два дни 150 депутати, а десетки други участваха отдалечено. В края на срещата участниците подписаха световен пакт, целящ да насърчи държавите-членки, и по-специално техните парламенти, да се борят с глада и недохранването.

В него се планува да вземем за пример подсилване на интернационалните парламентарни съюзи и основаване на нови, с цел да се насърчи обменът на опит и положителни практики и да се разработят решения.

" Трябва да навлезем в нова фаза на взаимоотношение сред парламентите. Парламентите би трябвало да поемат от ден на ден и повече отговорности ", съобщи заместник-директорът на ФАО Марио Любеткин.

По данни на Организация на обединените нации през 2021 година 828 млн. души в света са страдали от апетит - с 46 млн. повече от 2020 година и със 150 млн. повече от 2019 година Тази обстановка се е влошила в резултат на спорове, измененията в климата и пандемията от КОВИДа-19, наред с други фактори.

" Всеки ден в света 8500 деца умират заради недохранване ", оплака се чилийската депутатка Каролина Марсан, която ръководи Парламентарния фронт против глада в Чили. По данни на ФАО дамите са изложени на по-голям риск, в сравнение с мъжете.

Планоирано е през 2026 година в Африка да се организира трета среща на върха, на която да се оцени резултатът от ограниченията, контрактувани на срещата тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР