Депутатът Владислав Панев написа коментар в социалната мрежа Facebook по

...
Депутатът Владислав Панев написа коментар в социалната мрежа Facebook по
Коментари Харесай

Владислав Панев нарече „опорки“ твърденията, че ще се затрият туризма и рибарството

Депутатът Владислав Панев написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка признатия през днешния ден закон за офшорния вятър , който бе утвърден от Народното събрание на първо четене. Публикуваме разбора му без редакторска интервенция:

„ Приехме закона за офшорния вятър на първо четене. В залата се чуха популистки обвинявания, че ще затрием туризма и рибарството, което изрично са единствено опорки.

Турбините ще са доста във вътрешността в морето и изобщо няма да се виждат от плажовете. Така е и в други туристически страни, тъй че неслучайно Италия, Испания, Португалия и Гърция към този момент са конфигурирали вятърни мощности в морето, или са по-напред от нас.

От началото на годината България е чист вносител на електрическа енергия. Това е тъй като румънският ток от Водноелектрическа централа и вятър е по-конкурентен от нашия. Ако не развием тази промишленост, няма по какъв начин да чакаме да се случи нещо друго.

Законът е единствено база, която ще разреши вложенията в морски вятър, в случай че има икономическия смисъл. Да, ще се проведат търгове, които ще подсигуряват най-много 160 лв. за мегаватчас цена на изкупуване (може да бъде и по-ниска).

Но това са си пазарни равнища и сега. Отделно това ще балансира пазара, доколкото турбините ще създават повече точно през зимата, когато пък тока от други източници е по-малко. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР