Депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов, който е и сред

...
Депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов, който е и сред
Коментари Харесай

Офертата на управляващите: ДДС от 9% за храна в заведения и книги от 1 юли

Депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов, който е и измежду вносителите на законопроекта за Данък добавена стойност, разгласи в петък, че задачата е той да бъде гласуван още идната седмица

© Анелия Николова Префенциално Данък добавена стойност от 9% за храните в заведенията, само че без алкохола, и за книгите от 1 юли до края на 2021 година, само че и по-високо обезпечаване с към 30% за чиновниците в ресторантьорския и хотелиерски бранш. Така наподобява в нормативен тип концепцията от последните дни за по-ниско данъчно облагане, която министър председателят Бойко Борисов на инат на финансовия си екип одобри след среща с ресторантьори.

В петък депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " внесоха общ законопроект за промени за той да бъде признат идната седмица. В него е уредено разпределяне на ваучери за почивки в България за работещи " на първа линия " в битката с ковид. Сред тях с изключение на медици, попадат и чиновници на Министерство на вътрешните работи и защитата, тол ръководството и други структури. Те се планува да получават 210 лева за почивка, само че единствено за държавни почивни бази.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изненадващо Валери Симеонов е внесъл свое предложение, което най-общо предлага целият туристически пакет (самолет, хотел, ресторант и т.н.), който оферират туроператори, да е с ниската ставка от 9%.

Данък добавена стойност елементи

След политическото решение на премиера Бойко Борисов през днешния ден над 20 депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " внесоха в Народното събрание законовите промени. Текстовете плануват по-ниското Данък добавена стойност да важи в интервала от 1 юли до края на 2021 година То ще обгръща " ресторантьорските и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена и неприготвена храна ", само че не и за алкохол. В текстовете не е посочено по какъв начин ще се ползва налога за различен вид артикули в заведенията като да вземем за пример безалкохолни питиета, кафе, чай и други, несъдържащи алкохол, само че евентуално и те ща са с ниската ставка, тъй като по Закона за храните и напитките са храни.

Същевременно обаче понижението на Данък добавена стойност " върви " и с покачване на минималния застрахователен предел в този бранш, който до момента бе 610 лева, а съгласно новия законопроект ще бъде 800 лева, се вижда от текстовете. Сумите са разнообразни за управител, и за ниски позиции, само че приблизително се подвигат с 30%.

В същия период от година и половина се планува и по-ниско Данък добавена стойност за книгите, което ще бъде в границите на 9%. То ще се ползва за " доставка на книги на физически носители или осъществявана по електронен път " като в това ще се включват още учебници, детски книги и пособия като книжки за изобразяване и оцветяване и други Изключени от по-ниската данъчна ставка са изявления, " които са напълно или главно предопределени за реклама " или формирани от видео или аудио наличие, е посочено още в текстовете.

Депутатите пресмятат, че двете ограничения ще понижат бюджетните доходи с общо 275 млн. лева, от които 255 млн. лева в ресторантьорския и кетъринг бизнес, а 20 млн. лева в книгоиздаването.

В петък депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов заяви в Народното събрание, че концепцията е новите Данък добавена стойност текстове да бъдат признати през идната седмица. Планира се в сряда да стартира разглеждане в пленарна зала и вероятно до петък да мине и второ четене.

Следващите в сметката

Но в групата на Данък добавена стойност законопроектите, които ще се преглеждат идната седмица с изключение на този на ръководещата коалиция, попадат и още депутатски хрумвания, които заваляха в последните два дни след неочакваното решение на премиера за ресторантьорите. Така да вземем за пример с обособен законопроект се " отдели " една от партиите в управляващите- НФСБ. В петък депутати от нея, отпред с водача Валери Симеонов, внесоха собствен законопроект за Данък добавена стойност, който преповтаря текстовете за заведенията за хранене и къмпингите, само че прибавя измежду ползващите 9% Данък добавена стойност още туроператорите и туристически организации. Трима от четиримата вносители на този законопроект, без Симеонов, са измежду създателите и общите текстове на ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Движение за права и свободи пък предлага още 9% Данък добавена стойност за храни и медикаменти за деца, както и санитарни артикули като памперси в собствен законопроект, импортиран в четвъртък. В петък " Воля " също изиска 9% Данък добавена стойност за книги, само че и за " прилагане на услугите във фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически извършения и спорт ".

Ваучери по 210 лева за работещи на първа линия

Заедно с текстовете за Данък добавена стойност, в законопроекта на ръководещите от петък е заложен и механизъм по обсъжданата в последните седмици концепция за субсидирани ваучери за почивки в България. ГЕРБ и " Обединени патриоти " са се отказали от концепцията те да важат за необятен кръг от популацията, а са заложили такива да получават работещи на " първа линия ".

Така ваучер за 210 лева за най-малко седемдневна отмора ще получават медицински чиновници от лечебни заведения, незабавна помощ, центъра по заразни заболявания, РЗИ, Министерство на вътрешните работи, министерство на защитата и тол ръководството и обществените служби, които " директно реализират действия, свързани с битката и предварителната защита " на разпространяването на ковид. Те ще могат да бъдат употребявани до 30 ноември 2021 година единствено в държавни хотели, почивни бази и санаториуми, е заложено в текстовете. Преди няколко дни водачът на НФСБ Валери Симеонов заяви на взаимна конференция с премиера Бойко Борисов, че се планува след привършване на местата в държавните бази, ваучерите да се употребяват и за частни обекти, само че подобен текст не е очакван в законопроекта.Във втори законопроект, импортиран от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, се планува измежду получаващите ваучери да попаднат и работещите в кръвните центрове в страната, здравните посредници и командированите чиновници на здравната каса към РЗИ в границите на рецесията с ковид. Симеонов предлага още ваучери да се употребяват до декември 2021 година, а не до ноември, както е в общия законопроект на ръководещата коалиция.

Въпросните ваучери ще се издават като скъпа книга и ще се управляват от туристическото министерство. Предвидена е санкция сред 500 и 5000 лева при опит те да се употребяват непозволено. Депутатите считат, че оптималният брой получатели на ваучери е към 70 хиляди души, които в случай че пожелаят да отидат със фамилиите си на отмора, то за държавните бази ще се обезпечи приблизително към 210 хиляди туристи. " При съблюдаване на условието за 7-дневна отмора леглодните ще бъдат индикативно 1.47 млн. ", е посочено в законопроекта, в който се показва още, че това би осигурило цялостна претовареност в държавните хотели за сред 3 и 4 месеца. Общо всички бази на министерства и други ведомства имат 15 хиляди кревати.

Макар в законопроекта да няма финансов разбор на мярката, то в случай че всичките 70 хиляди души получат ваучер за отмора това би коствало на бюджета 14.7 млн. лева Същевременно обаче държавните хотели получават и дотация за прехрана, а редица държавни чиновници и сега имат право да почиват в тях при ниски цени за настаняване и хранене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР