Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев

...
Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев
Коментари Харесай

Добрев: Василев осъзнай се, не тегли 37,4 млрд. нов дълг

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев прикани финансовия министър Асен Василев да се „ опомни, до момента в който не е станало късно “ за клетата ни страна, съобщи БГНЕС.


В намерено писмо Добрев декларира, че Василев възнамерява да изтегли до края на 2024 година 19 755 200 000 лв. нов дълг, като една немалка част към този момент е изтеглена от него и изхарчена.

„ За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави почти 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от страната ни от освобождението до в този момент “, предизвестява Добрев.

„ И защо? За обществени разноски? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разноски не подтикват стопанската система. Проблясъкът през 2022 беше поради войната - муниции, ток и горива, нищо друго “, напомни депутатът от ГЕРБ.

Той сигнализира, че по-високите обществени разноски подвигнаха инфлацията и никой не забогатя, а „ стопанската система се влачи по стомах “.

„ Хората си останаха със същата покупателна дарба, просто имат повече хартийки за същите артикули. Държавата обаче задлъжнява с гневни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е доста по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш “, предизвестява Добрев.

Той дава и следния образец, който се надява да му „ помогне да се осъзнае “: „ Според Национален статистически институт към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим плануваният от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще заплащат тази сметка) се получава по 33 981,66 лв. на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и обществено слабите фамилии - на ВСЯКО дете по близо 34 хиляди лв. без лихвите “.

Добрев приканва Василев да понижи приходната част до осъществяването от тази година, балансирай бюджета, към момента не е прекомерно късно. „ Няма кой да те спре, би трябвало самичък да се осъзнаеш и да се спреш. Иначе, сега обстановката в профил наподобява на онази женитба, на която един от гостите взел 5 лв. на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и изискал да го поздравят с " Чорбаджийско хоро ", приключва Добрев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР