Депутатът от БСП за България Елена Йончева извади на бял

...
Депутатът от БСП за България Елена Йончева извади на бял
Коментари Харесай

Елена Йончева пусна запис, твърди, че уличава Боил Банов

Депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева извади на бял свят обявеното на Конгреса на социалистите следствие за корупция на най-високо ниво в страната. След като няколко дни тя резервира в загадка имената на основните герои в материала, на конференция през днешния ден стана ясно, че става дума за министъра на културата Боил Банов.
Елена Йончева показа запис от диалози на Боил Банов от интервала, в който той беше заместник-министър. В него той спомага за опрощаването на 700 хиляди лв. наказателна клауза на фирмата-строител на античния културен комплекс " Сердика " - Ларгото. Записът е изработен през март 2016 година в кабинета на Банов и свидетелства по какъв начин той дава инструкции за манипулиране на документи. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на страната за наустойка към частна компания поради закъснение на осъществяване.
Самата Йончева кръсти следствието си спекулация " Ало, Банов ". По нейните думи, записът е изработен от чиновник на министерство на културата, който е участвал на диалога. Причината за това е, че освен той, а и други участници, са били вкарани в противозаконна скица срещу тяхната воля. " Ще бъдат пуснати сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, тъй като става въпрос за европейски средства ", закани се Йончева.
Народната представителка от Българска социалистическа партия посочи, че " има чиновник от министерството, който е бил на тези диалози ". Той е поискал да остане неизвестен, само че е подготвен да свидетелства пред правосъдните органи.
Елена Йончева изиска оставката на Боил Банов, като изрази безапелационна позиция, че казусът илюстрира метода, по който държавното управление ръководи страната. Според нея схемата включва замесване на чиновници в корупционни схеми, като по този начин те са принуждавани да бъдат " послушни ". Тя добави, че записът се удостоверява и от документи, с които разполага.
На конференцията през днешния ден бяха излъчени 3 минути и половина от всичките записи. Елена Йончева изясни, че цялостния материал в неговия немонтиран тип е с дълготрайност от над 7 минути. Той ще бъде излъчен в ефира на новата партийна телевизия БСТВ и ще бъде възложен на всички медии.

Източник: dir.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР