Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че ще се кандидатира

...
Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че ще се кандидатира
Коментари Харесай

Крум Зарков хвърли ръкавицата на Нинова за лидер на БСП

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков разгласи, че ще се кандидатира за ръководител на партията при директен избор за нов водач на партията на мястото на подалата оставка Корнелия Нинова.

Ако Нинова съблюдава думата си и този път не отдръпна оставката, която подаде поради пагубния резултат на партията на 14 ноември, членовете на групировката ще би трябвало да изберат нов водач след конгрес, а след него да стартира да се приготвя директен избор на нов водач. За пръв път водачът на Българска социалистическа партия бе определен директно от членовете на партията предходната година, тогава Нинова завоюва с 80% от гласовете на членовете.

" Корнелия Нинова съобщи, че след 22 януари в Българска социалистическа партия ще се отвори процедура за директен избор. В тази процедура би трябвало да се заявят тези, които считат, че могат да се оправят по-добре от нея. Аз ще съм претендент в тази процедура по директен избор. Противник съм на връщането на уставното състояние, което беше преди ", сподели Зарков в предаването " Демокрацията " по ТВ1.

Зарков отхвърли да е претендентът на така наречен " вътрешна съпротива ".

" Надявам се да има задоволително претенденти и в тази акция да не стане като предходната – да се раздели на про и анти ниновисти. А да бъде акция, в която да приказваме за политика, с цел да може нашите членове най-сетне да се произнесат освен по личността, а и по пътя, по който би трябвало да се върви. Според мен този път е оня на младите ", уточни той.

Зарков разкритикува Нинова и разгласи, че в случай че стане водач на Българска социалистическа партия, ще " спре да приказва за измислени тематики ". " Не е Истанбулската спогодба това, което вълнува нито младите, нито възрастните. И не са джендърите, които плашат 80% от българските жители, които живеят с под 1000 лв. на месец приход. Не е промяната на пола, която прави по този начин, че българите да не живеят добре ", сподели той, само че добави, че въпросът за конвенцията е завършил поради решението на Конституционния съд.

Напрежението в Българска социалистическа партия продължава да пораства

Зарков разгласи решението си да се кандидатира за ръководител на партията на фона на растящото напрежение в Българска социалистическа партия. 64-ма социалисти желаеха във вторник да се свика присъствено съвещание на Националния съвет (НС) на партията, на което да бъде определен и.д. ръководител, конгресът на партията да бъде плануван за по-скорошна дата и преговорният екип на партията за сформиране на държавно управление да бъде изменен.

Искането идва, откакто в събота " на автограф " пленумът на Българска социалистическа партия одобри настояванията на Нинова - тя да остане водач в оставка до конгрес през януари и да е отпред на преговорния екип за сформиране на кабинет. Социалисти разясниха импровизирано, че евентуалната причина за тези нейни претенции е тя да има задоволително време да затвърди позициите си преди конгреса, чиято дата също не е инцидентна – 22 януари, когато Радев публично ще встъпи във втория си мандат.

Уставът на Българска социалистическа партия планува съвещание на Народно събрание да се свика, в случай че настояването е подкрепено от повече от 1/3 от 184-мата членове. В случая подписката е подкрепена от повече хора.

И до момента в който от така наречен " вътрешна съпротива " желаят присъствено съвещание, управлението на партията афишира, че такова няма да има и упорстват " уважавани медии да не тиражират подправени вести ".

Аргументът на тясното управление на Българска социалистическа партия за това, че на следващия ден съвещание на Народно събрание няма да има е, че в деловодството на " Позитано " 20 не е импортирана подписка. " На имейли на членове на Народно събрание е изпратен текст за привикване на съвещание с прибавен лист на 64 души без нито един автограф от тях. Така наречената подписка е без подписи ", написа в позиция на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, публикувана от пресцентъра на партията.

Въпреки това от така наречен " вътрешна съпротива " ще се съберат на " Позитано " 20 във вторник и ще създадат опит да има кворум.

Зарков и Нинова

Зарков стана народен представител за пръв път през 2017 година и до неотдавна минаваше по-скоро за непосредствен до Нинова и даже беше част от тясното управление на партията – Изпълнителното бюро, което се предлага от ръководителя на Българска социалистическа партия. До разрива в връзките им се стигна след изборите през април, когато социалистите се сринаха от второ на трето място, а оставка подаде единствено Изпълнителното бюро, само че не и самата Нинова. Тогава на съвещание на ИБ само Зарков и Янаки Стоилов оповестили, че е редно и водачът на партията да си подаде оставката.

През май Зарков и Стоилов бяха отстранени от ИБ. Обяснението беше, че се освобождават водачите на листи за изборите през юли, макар че други кандидат-депутати останаха в тясното управление, а Стоилов към този момент беше длъжностен министър и промяната му даже не беше стимулирана.

Вероятно кандидатурата на Зарков за ръководител на Българска социалистическа партия ще бъде подкрепена от знакови съперници на Нинова. Той обаче е харесван от членовете на Българска социалистическа партия. На конгреса на Българска социалистическа партия през септември предходната година Зарков бе определен за член на Националния съвет на партията с най-вече гласове – 487.

Зарков очевидно застана зад Румен Радев и подлага на критика управлението на Българска социалистическа партия, че не го поддържа по-рано за втория тур. Така той се явява противовес на Нинова и във връзка с президента. Председателят на Българска социалистическа партия в оставка запълни дните сред първия и втория тур на президентския избор в това да атакува подкрепения от партията ѝ претендент Румен Радев. Тя разгласи, че президентът Радев е подкрепял очевидно " Продължаваме промяната " и това прави групировката " президентска ". Тя призна обществено за обтегнатите ѝ връзки с Радев и даже отхвърли да каже дали ще гласоподава на балотажа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР