Депозитите в банките реално се топят Парното през декември е

...
Депозитите в банките реално се топят Парното през декември е
Коментари Харесай

Парното с 23% по-скъпо спрямо миналата зима

Депозитите в банките действително се топят

Парното през декември е било с 23,1% по-скъпо от същия месец на миналата година, излиза наяве от оповестените през вчерашния ден данни на Националния статистически институт. Поскъпването на парното с 23% и на газообразните горива със 17,3% са измежду главните аргументи за инфлацията, която за цялата 2017 година доближава 2,8%. Повишаването на цените е много по-бързо от лихвите по депозитите, които към този момент са под 5% за година. В резултат инфлацията изяжда спестяванията на хората и компаниите в банките. А от ден на ден хора търсят различни благоприятни условия за вложения и купуват парцели, злато или дялове във взаимни фондове.

За година млякото, млечните артикули и яйцата са поскъпнали с 9,9%, маслото и олиото – със 7,5%, а месото и месните артикули – с 4,8%, сочат данните на Национален статистически институт. Цената на плодовете е повишена със 7,3%, само че при зеленчуците има спад с 1%. Горивата и смазочните материали за колите са поскъпнали за година с 6,7%, сочат още данните на Национален статистически институт. Цените на застраховките, свързани с превоза, са нарастнали с 12,3%, а на твърдите горива – с 8,3%.

Само за месец декември инфлацията е 0,4%, оповестиха от Национален статистически институт. Основно инфлацията се дължи на повдигането на цените на хотелите и заведенията за хранене с 1,1%, на развлеченията с 3,3% и на превоза с 1,9%. Заради коледните и новогодишните празници през декември хотелите са вдигнали цените със 17,2%. Като цяло през декември храните са поевтинели с 0,2%, а цените на облеклата и обувките са паднали с 0,6%. От храните най-вече са поскъпнали доматите – с 12,2%, и краставици – с 11%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР