Денят започва по тъмно – в 05:00 часа сутринта. Това

...
Денят започва по тъмно – в 05:00 часа сутринта. Това
Коментари Харесай

На корта и в живота с Дария Радулова: да се адаптираш, означава да успееш


Денят стартира по мрачно – в 05:00 часа сутринта. Това е режим, с който рано или късно, само че по-добре рано, свикваш. Тренировка от 06:00 до 09:00. След това лекции. Два пъти в седмицата работа във фитнеса. После домашни. Пътувания и мачове през уикендите.

Всяка седмица е отдадена на образователен модул, който би трябвало да бъде взет, а дилемите по него да са изпълнени до 23:59 часа в неделя.

На корта? Тестове – още веднъж и още веднъж, с цел да се ревизира качеството на игра. Да се знае каква е основата, на която един състезател стъпва, какъв брой би трябвало да работи и до каква степен е стигнал след един избран интервал.

Това е една система, която ти дава независимост, само че тя може да бъде заслужена единствено и само с дисциплинираност. Позволява ти да се развиеш в научен и състезателен проект и да бъдеш квалифициран за живота, който следва.

Това е системата на Дария Радулова. От две години една от най-талантливите български тенисистки е във Virginia Tech – университетът, в който гради бъдещето си.

Нейният тим се състезава в Първа дивизия на колежанското състезание, а на корта постоянно може да видите красивата ѝ усмивка, тъй като като първа ракета и на сингъл, и на двойки тя има едвам 2-3 загуби, откогато е в Съединените американски щати.

„ В един миг стопирах с тениса. Взех 11 и 12 клас в България за една година. Имах високи оценки и на матурите и към този момент имах концепцията, че би трябвало да направя нещо значимо с живота си “ – описа ни Дария.
 daria radulova

Точно по коледните празници преди две години решението е взето – да заложи на академичното си развиване и да го съчетае с огромната си обич – тениса.

Всичко това идва след интервал, в който е получила тежка травма в коляното, която я праща в бокса. А, евентуално, посява и малко семенце на подозрението – за бъдещето, реализацията и триумфа. Подобни мисли се побеждават единствено с един метод – деяние.

„ В паузата отвън корта прекарах доста време със фамилията ми, тъй като не съм имала такава опция преди, поради многото пътувания. Погледнато в профил, може и да е изглеждало, че почивам, само че от самото начало мислех какво да подхваща и разигравах сюжетите “ – изясни ни Радулова.

„ Започнах диалози с представители на разнообразни университети, тъй като през годините по този начин или другояче съм получавала доста предложения. Спрях се на Virginia Tech, тъй като по този начин усетих треньорите и ситуацията. Освен това имаше и българи, което за мен беше значимо. Елизабет Данаилова доста ми оказа помощ през първата година, в този момент тя към този момент е приключила “.
 daria radulova

Тенисистката попада в екосистема, която за нея е доста друга. Въпреки че не за първи път е оттатък Океана, тъй като през 2017 година играе на „ Ориндж боул “ във Флорида. Сега задачата е друга – да се интегрира в университетската система. Всичко е ново и мъчно, само че това са две съвършени условия за човек, който обича провокациите.

„ Аз нямах визия къде отивам и какво съставлява образованието в Щатите. Може би най-добре чувството може да бъде разказано като прелестен потрес от протичащото се “.

„ Преди да дойда, бях употребила компютър в учебно заведение единствено по Информационни технологии. А тъй като бях частна ученичка, това се е случвало единствено на изпита ми. Така че в Съединени американски щати занапред трябваше да минавам през всичко в Excel и PowerPoint “ – изяснява Дария.

Разбира се, както на корта, по този начин и в университета побеждава този, който умее да се приспособява допустимо най-добре.

„ В Съединени американски щати всичко е онлайн – домашните и тестванията се случват в уеб страницата на университета. Програмата е подредена и новаторска. Сам преценяваш какво да правиш с материала и даже в случай че имаш повече време, може да вървиш напред. Тоест да си предаваш домашните по-рано “.

Всичко това на място, на което да си направиш профил в LinkedIn е наложително още първата седмица.

„ Няма клас, който до момента да не съм харесала. Моята компетентност е Бизнес мениджмънт. Това е насоката, в която желая да се развъртвам и да продължа кариерното си развиване. Може би най-интересният ми предмет до момента е бил Счетоводство и разбори. Много е тежък – при започване на семестъра бяхме 150 индивида в стаята, а останахме 40-50 “.

Може да се каже, че положителното обучение и университетът ѝ дават сигурност, с помощта на която преоткрива играта си на корта. И от момиче, което със зъби и нокти стиска тенис ракетата, се трансформира в човек с вероятност, чиито порти са отворени точно с помощта на тениса. Сега не просто е израснала като персона, само че и е доста по-добра на корта.

„ Няма тим, който да ми харесва повече от моя. Ние сме в Първа дивизия и всяка седмица играя с най-хубавите девойки в Щатите. Има такива, които са в топ 300 в международната класация. На това равнище, водещите ракети на университетите умерено могат да печелят трофеи на ITF шампионати “ – прецизира Дария.

Предизвикателствата на корта също са разнообразни. В България тя е привикнала на това да бъде сама и да би трябвало много да пътува, даже единствено с концепцията да си откри добър спаринг сътрудник, с който да тренира.

Сега е в тим от 14 девойки – тенисистки от Съединени американски щати, Чехия, Израел, Бразилия и Турция. Една от туркините даже е с родители от България, само че не приказва български, тъй като в никакъв случай не е живяла у нас.

За Радулова мястото на родината е особено. Тенисистката може да бъде разказана като „ жител на света, който постоянно ще се самоопределя като българин “ – което е страхотна композиция.

„ От първия ден, в който се представям, споделям, че съм от България (не от Европа). И няма човек, който да не е чувал страната ни, в действителност. Някои даже са осведомени и знаят точното ѝ географско местонахождение “.

„ Момичето от България “ елементарно се вписва в ситуацията и попива всичко, което ѝ харесва от новата система. Е, има и неща, на които се мръщи:

„ Американските треньори доста натъртват на тежестите във фитнеса. Американките вършат малко повторения на сериите в залата, само че упражненията са с повече килограми. За мен това не е доста хубаво, имайки поради структурата на тялото ми и какъв жанр игра имам “ – споделя Радулова.

„ На корта – тренировките са подредени като в България, разликата е, че тук сме тим. Конкуренцията е огромна и постоянно има с кого да тренираш. Това преди беше проблем и трябваше да пътувам, с цел да намирам спаринг сътрудници “.

Сега всичко може да бъде открито на The Burrows-Burleson Tennis Center – един от най-модерните комплекси в Конференцията. С 12 корта навън и шест на закрито.

През есента девойките играят самостоятелни шампионати, само че с началото на календарната година стартира и колежанското състезание, когато и залогът е доста по-голям.

Понеже между тях се състезават тимове, регламентът е специфичен. В конфликт сред два университета първо се играят три мача по двойки – който запише 2:1 победи, получава една точка. След това всеки сингъл носи нова точка, а сега, в който един състав има в актива си четири точки – печели.

Като първа ракета и на сингъл, и на двойки Дария Радулова носи огромна отговорност. Да си част от тим, значи да играеш за освен това от себе си, което е мъчно. Но и да получиш поддръжка, когато имаш потребност, което оказва помощ.

„ В нашия университет има доста капацитет. В Щатите учебни заведения, които са ориентирани повече към академичната част, до момента в който други – към спорта. При нас е по средата и това ми харесва “.

Последното може да се познае и без да бъде изречено. Вижда се на корта, а и може да се усети в онази тъмна част от денонощието, в 05:00 сутринта, когато алармата още веднъж звънне. И дава опция – и през днешния ден да се адаптираш, с цел да станеш по-добър.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Café с посетител Гери Топалова
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР