Денят за акции е инициатива, която вече се е наложила

...
Денят за акции е инициатива, която вече се е наложила
Коментари Харесай

Александрина Гюрова: Инициативата Ден за акции на БФБ има за цел да стимулира активното участие на капиталовия пазар и да подобри инвестиционната култура на българите

" Денят за акции " е самодейност, която към този момент се е наложила като традиция за Българска фондова борса, Централен депозитар и нашите сътрудници капиталовите медиатори и банките, които са членове на борсата. Те могат да търгуват без такси – опцията за търговия без такси дава опция за осъществяване до 15 поръчки с обща стойност не повече от 2 000 лв., без значение от това в какъв брой покупко-продажби те са изпълнени. Това сподели в предаването  " Парите ви на фокус с БФБ "  на Радио " Фокус "  Александрина Гюрова, шеф " Търговия, емитенти и участие " в Българска фондова борса, по отношение на самодейността на БФБ и Централен депозитар: " Ден за акции ".

Тази година в самодейността са взели присъединяване 24 капиталови медиатора и банки, а броят на покупко-продажбите е 888. Оборотът е достигнал 1 066 005 лв.. Гюрова споделя, че БФБ започва самодейността още през 2015 година по концепция на доставчика на комерсиалната система T7 Deutsche Börse, само че пък в следствие уголемяват още повече обсега й.

" С тяхна поддръжка реализирахме много планове през годините и можем умерено да ги приемем освен като снабдител на систематични услуги, само че и благонадежден сътрудник за развиване на бизнеса. Но за разлика от Деня за акции на Deutsche Börse, БФБ разшири малко обсега с всички акции и принадлежности на сегмент Борсово търгувани фондове, без значение дали те вземат участие в показателя. В следствие, предходната година обогатихме още повече инициативата, като включихме и различния пазар и по този начин нашумелия пазар за напредък на дребни и междинни предприятия BEAM ", разяснява тя.

Миналата година е била рекордна като реализирани обороти и участващи сътрудници в самодейността, само че и рекордна за борсата освен във връзка с резултатите от " Деня за акции ".

" От позиция на ликвидност и обороти 2022 година бележи 9-годишен връх във връзка с оборота на борсата, който надмина 1 млрд. лева за първи път от 2013 година. Направихме 7 сполучливи IPO-та и първото сполучливо нарастване на капитала на пазара BEAM. Добавихме още 200 топ международни компании за българските вложители на интернационалния пазар на БФБ - BSE International. БФБ се оправи добре на фона на двуцифрените спадове на останалите пазари в Европа и в района, а пък нашия спад на показателя беше единствено 5% ", счита директорката.

Гюрова споделя, че инициативата  " Ден за акции “ е ориентирана към самостоятелните вложители, които нормално търгуват с по-малки размери.

" Така че аз смятам, че задачата на Деня за акции е реализирана. И смятам, че всички капиталови медиатори и банки, които ни подкрепяха в предишните години, и към момента са членове на борсата, ни поддържаха и тази. Основно разчитаме най-много на милениалите, които са по-млади хора с по-високи финансови познания, което се дължи освен на по-широкия достъп на информация, само че и на самодейностите за повишение на финансовата просветеност в България, които в последно време са все по-чести ".

Александрина Гюрова добави, че чакат още 2 нови IPO-та на пазара BEAM през идващите 2 седмици.

" На 21 юни ще бъде IPO-то на емисия привилегировани конвертируеми акции, която е първата такава за пазара BEAM на дъщерното сдружение на " София комерс " заложни къщи и " ИпоТех Софком ", която е платформа за ипотека. При сполучливо IPO до търговия ще бъдат позволени и елементарните акции на сдружението ", посочи тя.

През септември пък чакат два нови инструмента, които класифицират като " други дългови принадлежности " и въпреки съгласно нея да имат сходни характерности с тези облигациите, са разпознали и някои нужни промени в разпоредбите за търговия и в разпоредбите за допускане на търговия, тъй че да могат да започват с тях безпроблемно.

" Имаме и доста други искащи компании, декларирали желание за пазар BEAM, които обаче чакат по-добра световна обстановка. В началото на 2022 година имахме доста компании, които се готвиха да отговорят на условията на пазар BEAM и да поемат по пътя на публичността, само че последвалата рецесия понижи съществено оценките на вложителите и множеството компании взеха решение, че ще изчакат този пазарен тренд да се обърне. Оптимисти сме във връзка с бъдещото развиване на пазара и имаме вяра, че той ще предложи още доста и забавни капиталови благоприятни условия за българските вложители ", заключи Александрина Гюрова.

Можете да чуете цялото изявление в прикачения аудиозапис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР