Денят след Димитровден е известен сред българите като “Мишкин празник,

...
Денят след Димитровден е известен сред българите като “Мишкин празник,
Коментари Харесай

Днес е интересен празник, красиви имена трябва да почерпят

Денят след Димитровден е прочут измежду българите като “Мишкин празник ", “Митляци ", “Пуганци " или “Пуганшляко " ( “поганец " значи “езичник " и е табуирано наименование на мишката). И тъй като мишките са представлявали постоянно злина за дома и за стопанството – за облеклата в сандъците и за зърното в хамбарите, на тях е предназначен и специфичен празник.

Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене) – според една от легендите Св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттова изскочили за първи път мишките.

Друга легенда пък споделя, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато влезнал в черква и помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с тиня или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала " Какво правиш? “, " Мажа очите и устата на мишките “, отговаряла тя три пъти, като при всяка магия.

Обредността през тези дни (един или три) е ориентирана основно към помиряване на гризачите.

Жените не употребяват остри предмети и сечива – не режат с нож и ножица, не секат дърва, не бодат с игли и не месят самун, с цел да “не косят мишките с острите си зъби облеклата и посевите ".

Навсякъде се подхващат избрани вълшебен дейности за предотвратяване на дома от мишки.

Често дамите зашиват с червен вълнен конец предния и задния завършек на полите си. Докато шият, децата питат: “Какво шиеш, бабо? " Отговорът е: “Шия на мишките очите ".

На Мишкин ден дамите не бивало да шият, за да не ядат мишките посевите с острите си зъби.

Силно е и вярването, че споменаването на думата мишка на този ден носи злощастие.

В някои краища на България на този празник се подготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали вкъщи, с цел да не ядат мишките хляба на хората.

На други места пък, в случай че имало доста мишки в селото, правили " Мишкина женитба ". В нея ритуално две дами (единствени с две идентични имена в селото), улавяли мъжка и женска мишка, накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница, която хвърляли в река или някъде надалеч отвън селото.

Имен ден празнува  Нестор и производните му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР