Денят на Свети Дух на 5 юни за пореден път

...
Денят на Свети Дух на 5 юни за пореден път
Коментари Харесай

Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух

Денят на Свети Дух на 5 юни за следващ път ще събере хора от близо и надалеч в Монтана. 
Очакват се посетители от Сърбия, Румъния, Северна Македония, Словения, Полша, Италия, Аржентина, Исландия и  Киргизстан. Дипломати ще гостуват на деня на Свети Дух в Монтана. Те са посланикът на Сърбия  Желко Йович и посланикът на Аржентина  Алфредо Нестор Атанасоф.
От през днешния ден до 7 юни общината е провела богата стратегия от събития. Тя стартира тази заран с научна конференция „ Българският Северозапад: култура и просвета “. Двадесет и един откриватели от разнообразни институти на Българска академия на науките и от района – Монтана, Видин, Оряхово, Чипровци, Белоградчик и Георги Дамяново а Монтана показват свои отчети в два съществени аспекта – възникването, историята и  дейността на просветни и културни институции в Северозападна България, и  приносът на видни просветители за развиването на културното дело тук. Конференцията е отдадена 140-годишнината от основаването на Народно читалище „ Разум.
Юбилейна галерия на художника Стефан Кирков е другото стартово събитие на празниците. Творецът е посветил доста от платната си на Монтана. Сред картините може да се видят реалистични пейзажи и етюди от предишния век до днешни дни. Те пресъздават страстта на живописеца от  различни гледки - началото на градежите на най-големия жилищен комплекс в града – „ Младост ”, езерото Монтанензиум, язовир Огоста, уличните музиканти на Монтана, както и от доста други кътчета на страната.
Петъчният ден ще приключи с концерт на „ Полет на изкуството ” на надарените артисти и танцьори и актьори от обединявания детски комплекс „ Ние, врабчетата ”.
В събота обичайно ще бъде открита алея на изкуствата и занаятите, в която вземат участие майстори от цялата страна. Детско-юношеско съревнование по лов на риба в езерото Монтанензиум ще бъде извършено денем. 
В неделя ще има шахматен шампионат и киноложка изкложба, а вечерта на площад „ Жеравица “ е откриването на ХVІ интернационален фолклорен фестивал - Монтана 2023, с присъединяване на танциори и артисти   Боргарфьордур - Исландия, Бишкек – Киргизстан, Любляна – Словения и Ресен - Северна Македония. 
Понеделник - Деня на Свети Дух ще стартира с божествена света литургия в храм „ Свети Свети Кирил и Методий ”, литийно шествие и церемониален водосвет на площад Жеравица. Концерт на участниците в интернационалния фолклорен фестивал. Тържествена сесия на Общинския съвет.
Цялата стратегия за празника може да видите 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР