Денят на най-големите намаления в САЩ, а вече и Великобритания

...
Денят на най-големите намаления в САЩ, а вече и Великобритания
Коментари Харесай

Как да купуваме умно в Черен петък? Съветите на Европейския потребителски център

Денят на най-големите понижения в Съединени американски щати, а към този момент и Англия и други европейски страни, наближава. Тази година Черният петък се пада на 24 ноември. Търговци ще оферират отстъпки от цените и по време на така наречен кибер понеделник, а други евентуално още веднъж ще удължат периода за предложение на пониженията.

Какво е добре да знаем, в случай че планираме покупки тогава? Публикуваме препоръките на Европейският потребителски център в България.

Бъдете бдителни, когато поръчвате от телефона

Скорошно изследване сподели, че над половината от българите избират да влизат в интернет през смарт телефоните си. Когато употребявате мобилни устройства, с цел да поръчате стока или услуга, бъдете изключително деликатни. Причината е, че на по-малкия екран на телефона е допустимо цените или изискванията за покупката да не се виждат задоволително ясно и по този начин да се окаже, че стоката в действителност не е толкоз преференциална, колкото чака човек. Препоръчително е да не се отварят и връзки или атачмънти, получени в електронни писма, чиито податели не са ви познати или са непредвидени. Причината е, че там могат да съдържат вируси или фишинг офанзиви, които да увредят и телефона, и всички персонални данни, които се съдържат в него.

Напишете си „ домашното “

Проверете добре търговеца, преди да пазарувате онлайн, изключително в случай че в никакъв случай не сте пазарували от него и не ви е предложен от удовлетворен непосредствен или другар. Според наредбите в Европейски Съюз всички компании са задължени да дадат на уеб страницата си цялостни данни за контакт, в това число пощенски адрес. А вие от своя страна бихте могли да ревизирате този адрес посредством търсене в интернет – да вземем за пример в Гугъл maps. Ако желаете да си купите маркови маратонки или облекла, проверете дали поръчвате от уеб страницата на компанията производител или дистрибутор на съответната марка. В противоположен случай няма по какъв начин да се чака положително качество на стремежи артикул.

Ако пазарувате от уеб сайтове, основани отвън Европейски Съюз, то опцията за отбрана е лимитирана. Важно е да се знае, че интернет страниците, в чиито адрес има абревиатура, годна за дадена страна, не значи, че това са компании, фактически регистрирани там. Например не всеки уебсайт, който приключва на co.uk наложително е на британска компания.

Плащайте несъмнено

Наличието на буквата S при започване на адреса на уеб страницата - “https ”, е знак за сигурна връзка. Не плащайте и не отваряйте интернет банкирането си през публично налични WIFI връзки – в хотела или в парка. Плащането с кредитна карта или през системи като Paypal дава спомагателна отбрана при положение на проблем. Строго се предлага да не се пращат пари по банката или като паричен превод, тъй като тези суми няма по какъв начин да се проследят.

Прочетете и дребния шрифт

Важно е да се четат и най-малките букви и задачите общи условия, преди да се направи дадена поръчка. Добре е да се ревизира каква е политиката за връщане на дадена стока и кой би трябвало да заплати транспортните разноски в сходен случай.

Намаление. И после…

Имате право на информация за степента на понижаване на цените. Провеждането на промоции посредством в началото повишение на цените и по-късно понижаването им до естествени равнища е нелоялна комерсиална процедура. Попитайте и проверете (онлайн например) каква отстъпка предлага компанията и преценете дали промоцията в действителност ви икономисва пари. Проверете на каква е цената най-малко няколко дни преди Черния петък, както и в други уеб сайтове.

Имате право да върнете стоките, купени онлайн, без да посочвате причина за това до 14 дни откакто са ви ги доставили. След това до 14 дни търговецът би трябвало да ви върне парите и според от изискванията му – допустимо е и да не се постанова да плащате транспортни разноски за връщането на стоките, само че това не е наложително. Тези условия важат и в случай че върнете една стока, а сте купили няколко.

Ако продуктът е повреден, може да предявите претенция пред търговеца до 2 години след покупката. Това ви дава право да изискате ремонт, подмяна на стоката или даже връщане на платената сума, в случай че дефектът е забележителен или не може да бъде поправена.

Ако купувате от уеб сайтове зад граница, проверете какви ще бъдат разноските за доставка до България. Търговците могат да откажат да ви доставят поисканата стока до нашата страна единствено по справедливи аргументи.

Проверете авансово разпоредбите на онлайн магазина, както и по какъв начин може да върнете стоката или да замените дрехата с различен размер, да вземем за пример. 

Избягвайте скъпите аксесоари за новата си техника. Не е належащо да купувате кабел или външен корав диск от същия магазин, от където ще си купихте и новия си преносим компютър, тъй като те могат да се окажат доста по-скъпи от колкото на други места.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР