Денят на народните будители е сред най-обичаните български празници. За

...
Денят на народните будители е сред най-обичаните български празници. За
Коментари Харесай

Чест и слава вам, будители народни!

Денят на националните будители е измежду най-обичаните български празници. За първи път е маркиран в Пловдив през 1905 година, само че публично е основан през 1922 година, по предложение на тогавашния министър на просвещението. Според прокламацията на учредителите, това е „ ден за отдаване на респект към паметта на огромните българи, далечни и близки строители на модерна България ”. През 1945 година празникът бил анулиран за няколко десетилетия, само че след 1992 година традицията бързо се възвръща и обогатява.


Разбира се, неотменима част от Деня на будителите са музикалните творби, изпълнени с респект към огромните персони от нашата история.

„ О, будители национални,
цялостен низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш`те флагове
нам за безконечни времена…. “

Тези думи са написани от Добри Христов – представител на първата генерация български композитори, който е създател и на музиката на „ Химн на будителите “.

 Добри Христов

Роден във Варна, след довеждане докрай на гимназията той работи като преподавател, а през 1899 година става съосновател и диригент на музикалното сдружение „ Гусла “. През 1900 година, със средства, събрани от съгражданите му отпътува да учи в Пражката консерватория. Там негови преподаватели са Антонин Дворжак, Йозеф Сук и други видни представители на чешката музикална просвета. По-късно е учител в Държавното музикално учебно заведение и Държавната музикална академия в София, дирижира хора на църквата „ Свети Седмочисленици “, по-късно – на катедралния храм „ Св. Александър Невски “. Активен участник е при укрепването на българското хорово дело, създател е на забележителен брой творби за всемирски и църковен хор, за симфоничен оркестър, солови песни и други Наред с всичко това, той е един от най-значимите откриватели на българския фолклор, теоретик, журналист, същински будител, посветил доста от времето си на образованието по музика в общообразователните учебни заведения, съзнавайки какъв брой значимо е то за духовното израстване на поколенията, родени в следосвобожденска България.
„ Чест и популярност, безконечна популярност, вам, будители национални! Ваш`та памет въодушевява към каузи за светли дни… “

Слушаме „ Химн на будителите “ от Добри Христов в осъществяване на Детския хор на БНР, запис от концерт в Криптата на храм-паметник „ Св. Александър Невски “.

Снимки: Яна Стаменова, архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР