Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде

...
Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде
Коментари Харесай

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската войска ще бъде маркиран с водосвет на бойните флагове и знамената-светини в София, заяви пресцентърът на Министерството на защитата. В тържествения обред ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската войска. 

Водосветът на бойните флагове и знамената-светини ще стартира в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния боец в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна черква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В ритуала ще вземат участие знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителни блокове на Въоръжените сили. При осъществяването на националния химн по време на водосвета на бойните флагове ще бъдат създадени 20 артилерийски салюта. 
 Военен церемониал за 6 май
Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще сервира венец пред паметника на Незнайния боец , след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, заяви прессекретариатът на президента.

В края на тържествения обред над площад „ Александър Невски “ ще прелетят три самолета МиГ-29.

Без боен церемониал тази година

Тази година 6 май ще премине без боен церемониал в центъра на София. Има съвпадение на Великденските празници с празника на Българската войска, даваме приоритет на общонационалното честване на Великден, изясни Атанас Запрянов при започване на април. „ Ще оставим хората да отдадат респект първо към нашия Бог и след това военните им отговорности “, сподели още служебният министър.
 Атанас Запрянов
Миналата година към 60 бойни машини минаха през центъра на столицата по време на военния церемониал, който беше извършен за първи път от 2019 година През 2020 година и през 2021 година поради пандемията от COVID-19 нямаше церемониал на Гергьовден, като празникът беше маркиран с прояви, съобразени с противоепидемичните ограничения. През 2022 година също нямаше боен церемониал на 6 май .

" Въпреки че тази година няма да има церемониал, през днешния ден ще прелетят три изтребителя МиГ-29 над София по време церемонията пред паметника на Незнайния боец, с цел да бъде показано, че българската авиация продължава да носи със лични национални сили защитата на въздушното пространство на страната ни ", изясни Атанас Запрянов преди дни.

В 12:00 ч. пред постройката на Администрацията на президента ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой. Малко по-късно президентът ще приветства на „ Дондуков “ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади “ - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство „ Пейо К. Яворов “ – Гоце Делчев, Средно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ - Рудозем и Общински юношески дом – Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от шефове на учебните заведения. След това ученическите гвардейски отряди ще прегледат президентската библиотека.
 Военен церемониал за 6 май
По мотив 6 май от 11:00 ч. ще бъдат проведени празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София (в градската градина пред Народния спектакъл, с присъединяване на Гвардейския внушителен духов оркестър), Пловдив (представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града), Варна (представителният оркестър на Военноморските сили на площад „ Александър Новак “), Стара Загора (оркестърът на военно формирование 24 150 пред постройката на Общината), Карлово (оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града) и Велико Търново (оркестърът на Националния боен университет пред паметника „ Майка България “).

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще означи 6 май с вход свободен от 10:00 до 17:00 ч. за непрекъснатата си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до краткотрайните изложения „ Армията във време на промени “, „ Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София “ и „ Българската войска – 20 години част от НАТО “, отдадена на 20-ата годишнина от участието на Република България в НАТО. Специалната празнична стратегия ще бъде открита в 11:30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворените порти Денят на храбростта ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „ Владислав Варненчик “ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9:30 ч. в региона на Военноморска база-Варна ще се организира церемониален обред по издигане на военноморския байрак и флаговете за разцветяване на военните кораби.
 Президентът и висш Главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев
По традиция Посолството на Република България в Скопие взаимно с Министерството на защитата провежда от 2010 година празнувания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще участва делегация от Министерството на защитата, водена от Димитър Илиев – шеф на Дирекция „ Социална политика и политика по военнопатриотично образование “. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “ – Долна Митрополия.

Празникът на Българската войска през годините 

Денят на храбростта и празникът на Българската войска в настоящия му тип се отбелязва се от 1999 г . На този ден по традиция се освещават бойните флагове на Българската войска. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската войска, одобрен за Ден на храбростта с декрет 5 от 9 януари 1880 година на княз Александър I, като церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена " За смелост " (учреден  с декрет 1 от 1 януари 1880 година на княз Александър I) и лимитирани военни паради, демонстрира информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. 

До 1919 година с изключение на 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната възхвала на 27 ноември в чест на успеха на Българската войска в Сръбско-българската война (1885 г.). От 1926 година Денят на храбростта (6 май) и Денят на бойната възхвала (27 ноември) се сплотяват в Ден на храбростта и успехите, празнуван в деня на св. Георги Победоносец (6 май).

През 1931 година Денят на храбростта и успехите е разгласен за военен празник на Българската войска, който се отбелязва до 1953 година, когато е избран за Ден на Българската национална войска (годишнина от началото на септемврийските протести през 1923 г.). С разпореждане на Министерския съвет от 30 май 1991 година 23 август е избран за Празник на Българската войска в чест на успеха (1877 г.) на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). С разпореждане на Министерският съвет от 27 януари 1993 година до 1998 година 6 май се отбелязва като Празник на Българската войска. 

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, признат на 6 май 1998 година от 38-ото Народно заседание, 6 май се отбелязва като - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската войска.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР