Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг

...
Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг
Коментари Харесай

Послание за мир в Деня на Европа със светлинния 3D спектакъл „Представи си“

Денят на Европа ще бъде маркиран с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София от 6 до 9 май 2022 година Светлинният театър „Представи си“, отдаден на тематиката за мира и главните европейски полезности, е част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Началният час на прожекциите е 20.30 ч. През Европейската година на младежта Европейският парламент в България ще означи Деня на Европа, 9 май, с 3D мапинг театър, отдаден на тематиката за мира и главните европейски полезности като свободата и демокрацията. Във вечерите от 6 до 9 май жителите и гостите на София ще могат да се насладят на светлинно-звуковия театър „ Представи си “, планиран върху фасадата на Националната галерия/Квадрат 500. Спектакълът е проведен в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Медиен сътрудник е bTV.

Историята, разказана посредством спектакъла, ще бъде показана през погледа на младеж, у който се борят вътрешните гласове на страха, подозрението, само че и на вярата и вярата. Чрез страстите, съпреживени по време на спектакъла, до всеки фен ще може да доближи посланието за мир като една от главните цели, залегнали в основата на основаването на Европейския съюз.

Отбелязването на Деня на Европа с красиви и впечатляващи 3-D спектакли се трансформира в традиция за Бюрото на Европейския парламент, което в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България провежда запаметяващи се светлинни шоута на фасадите на Националната художествена изложба през 2017 година и на Министерския съвет през 2018 година, както и първото издание на Фестивала на светлините в Пловдив през 2019 година След двегодишно спиране вследствие на пандемията, тазгодишното издание ще бъде част от още по-мащабен Фестивал за светлинно изкуство LUNAR, включващ две видео проекции и четири статични проекции върху здания, както и шест светлинни съоръжения и интерактивно ателие за изобразяване със светлина. Инсталациите за празничното събитие са създадени взаимно с българската компания за образни резултати и 3-D мапинг MP-Studio, която е притежател на голям брой европейски награди за осветление на знакови здания в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен. За да могат всички искащи да станат част от празника, 3D мапингът ще бъде излъчен няколко пъти в четирите вечери.

Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 20.30 ч. на 9 май на, както и във и.

Състезание за възпитаници #RUN4EU

Денят на Европа ще бъде маркиран и с следващото 4-то издание на, която ще се организира на 15 май в София. Щафетата се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Инициативата е ориентирана към възпитаници в разнообразни възрастови групи и има за цел да насърчи дейния метод на живот измежду децата в България. И тази година присъединяване за възпитаници и учебни тимове е изцяло гратис.

Денят на Европа: взор към бъдещето на Европейски Съюз

На 9 май на гала в Страсбург ще бъдат показани резултатите от работата на. В продължение на година жители предлагаха своите хрумвания за това по какъв начин би трябвало да се промени Европейски Съюз и разискваха между тях и с представители на европейските институции, национални държавни управления, локални управляващи и други организации.

Заключенията на Конференцията ще бъдат връчени на ръководителите на Европейския парламент, Съвета и Комисията, с цел да влязат в бъдещия дневен ред на Европейски Съюз. на 9 май от 15 часа българско време.

Допълнителна информация

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на остарелия континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа. На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за сливане на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове. „ Декларацията на Шуман “ е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.

Фестивал за светлинно изкуство LUNAR

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в София, в дните сред 6 и 9 май 2022 година и ще трансформира града в голяма изложба под намерено небе. Първото издание на този фестивал в България ще показа 13 светлинни произведения в централната част на столицата, сътворени от надарени актьори от Австралия, България, Германия, Индия, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва разнообразни типове творби, които ще разкрият пред българската аудитория многообразието и силата на този тип изкуство. Всички произведения ще могат да бъдат посетени гратис, а светлините ще бъдат включени сред 20:30 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху здания, както и шест светлинни съоръжения и интерактивно ателие за изобразяване със светлина, ще чакат посетителите по трикилометровия маршрут на LUNAR. Известни български и задгранични актьори ще опишат истории, предизвикат въображението и изненадат публиката, посредством своето завладяващо светлинно изкуство.

Събитието се осъществя с поддръжката на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия, Министерството на културата и Столична община. Достъпът до всички творби в границите на фестивала е свободен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР