Денят на будителите ще остане паметен за врачани с първата

...
Денят на будителите ще остане паметен за врачани с първата
Коментари Харесай

Започна строежът на паметник-чешма в памет на режисьора Людмил Кирков

Денят на будителите ще остане незабравим за врачани с първата алегорична копка за построяването на паметник-чешма на нашия съгражданин кинорежисьора Людмил Кирков .
Кметът Калин Каменов, артистът Филип Трифонов и шефът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова направиха алегорична първа копка. Идеята за основаване на монумента е на врачански общественици, които учредяват предприемчив комитет, с ръководител артистът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран в българския филм „ Момчето си отива “. Поставен бе и главният камък на паметник-чешмата, който бе осветлен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.
„ Врачанинът Людмил Кирков е основател на едни от най-известните български филми. Щастлив съм, че стартираме един план, посредством който неговият живот и дело ще бъдат съхранени. Сигурен съм, че след реализирането на плана доста българи ще схванат, че Враца е „ люлката “ на българското кино! “ – сподели артистът - Филип Трифонов.
Приветствие към присъстващите насочи и кметът Калин Каменов. „ Радостен съм, че на днешното събитие участват и деца, тъй като по този метод ще схванат кой е Людмил Кирков. Всички ние, като негови съграждани, сме длъжни да създадем допустимо името на известния кинорежисьор да бъде помнено, а творчеството му – излъчено на поколенията. Благодарение на Людмил Кирков доста наши сънародници, освен в страната, само че и по света, обичат българското кино. Днес измежду нас е и Филип Трифонов – артистът, взел участие в доста филми на врачанския кинорежисьор и заемащ основната роля в „ Момчето си отива “ , който е сниман в нашия град. В деня на националните будители започваме едно родолюбиво дело, обвързвано с респект и почитание. Проектът на монумента е дело на врачанския ваятел Милен Каменов. Идеята е този монумент да бъде и чешма, тъй че всеки, който пие вода, алегорично да се поклони пред живота и делото на надарения ни съгражданин – Людмил Кирков. Вярвам, че с общи старания ще успеем да съберем нужните средства и ще увековечим паметта на кинорежисьора! Надявам се, че на другия огромен празник – 24 май, да имаме мотив да се гордеем с откриването на паметника-чешма “ – съобщи кметът Каменов.

На откриването участваха още шефът на Дома на науката и техниката – Евелина Васкова, която е заместник-председател на Инициативния комитет „ В памет на Людмил Кирков “, заместител регионалният шеф Мирослав Комитски, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, основният проектант Чавдар Спасов, общественици, възпитаници и жители.
Пред натрупалото се голям брой от жители прозвучаха обичани мелодии от филми на Людмил Кирков, както и безконечни изречения, пропити с комизъм, станали нарицателни с филмите на режисьора. Многобройни бяха и хората, които желаеха да си създадат фотография за спомен с Филип Трифонов.
Монументът ще бъде построен в градинката против Дома на науката и техниката, а мястото ще бъде облагородено. Модерната визия на паметника ще показва формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично построен, извисяващ се над композицията, тъй че всеки отпивайки от „ извора “ да направи своя алегоричен реверанс пред гения на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков. Бележитият врачанин е създател на 16 знакови за българското кино филми, измежду които „ Момчето си отива “, „ Оркестър без име “, „ Матриархат “, „ Селянинът с колелото “ и други
Стартира и акция за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки искащ да подкрепи построяването на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.
Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е умрял – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да участват и артисти, взели участие в незабравимите български ленти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР