Денят е утвърден още през периода на Възраждането, наречен –

...
Денят е утвърден още през периода на Възраждането, наречен –
Коментари Харесай

11 МАЙ – Денят на Светите братя Кирил и Методий

Денят е одобрен още през интервала на Възраждането, наименуван – Ден за респект на Светите братя Кирил и Методий – основатели Глаголицата – първата славянска книжовност.

 

 

 

С какво е обвързван 11 МАЙ – Денят на Светите братя Кирил и Методий?

На 11 май имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Кирил, Киро, Кирчо, Кире, Кирче, Кирилка, Кирила, Кира, Кирка, Кики, Методи, Методий, Методийка, Мето.

 11 МАЙ – Денят на Светите братя Кирил и Методий

Кратка история за животът на Светите братя.

Кирил (Константин, наименуван Философ 827-869, в Рим) и Методий (Михаил; 815-885, в Велеград, Моравия), наречени още Солунските братя, тъй като са от гр. Солун, днешна Гърция.

Двамата основават славянската писменост, наречена Глаголица, основатели на църковнославянски език и проповядващи християнската вяра.

Произход.

Кирил и Методий произлизат от византийския град Солун. Баща им, на име Лъв, заемал висока военна служба при шефа на града. В фамилията били общо седем сина, като Михаил (Методий) бил най—големият, а Константин (Кирил) — най-младият.

Преди да стане духовник, Методий имал отлична военно-административна кариера, бил главнокомандващ на армията на Славиния, византийска провинция, ситуирана на територията на географска област Македония.

Константин бил високо просветен човек за времето си. Още преди да тръгне за Моравия, той сформира славянската писменост и стартира да превежда Евангелието на славянски.

Монашество.

Константин е обучаван от най-хубавите учители в Константинопол по философия, диалектика, геометрия, аритметика, изразителност, астрономия, както и доста езици. Константин приел званието йерей и постъпва на работа, безусловно „ страж на библиотеката “, при катедралата „ Св. София “ в полиса.

Около 850 година император Михаил III и патриарх Фотий изпращат Константин в България, където той покръства доста българи в християнство.

През 856 година Теоктист, някогашен настойник на Константин бил погубен. Константин, дружно със своите възпитаници Климент, Наум и Ангеларий, пристигнали в манастира, където брат му Методий бил свещеник. Там към Светите братя се формирала група съидейници и се ражда концепцията за основаването на славянската писменост.

Българска задача.

Около 860 година Теодора (сестра на Борис) се завърнала в България и почнала да убеждава брат си да одобри християнството. Борис е покръстен, приемайки името Михаил, в чест на сина на византийската императрица Теодора — император Михаил III, по време на ръководството на който българите са приели християнството. От България християнската религия се популяризирала и в прилежаща Сърбия.

През 863 година благодарение на брат си Методий и на учениците Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, Константин превел от гръцки на славянски език: Евангелието и Псалми. Някои хроникьори оповестяват, че първите думи, написани на славянски език, са тези на деятел евангелист Йоан: „ първоначално бе (беше) Словото, и Словото бе към Бога, и Бог бе Словото “.

Последните години от животът на Светите братя.

В Рим Константин се разболял тежко, при започване на февруари 869 година той приел схемата и новото монашеско име Кирил. 50 дни след приемането на схемата. На 14 февруари 869 година едвам на 42-годишна възраст той напуснал земният живот. Тленното му тяло е заровено в Рим, в църквата „ Свети Климент “.

Преди гибелта си той споделил на Методий: „ Ние сме с теб като два вола; от тежко задължение единият падна, другият би трябвало да продължи пътя си. “ Папата го ръкоположил за архиепископ на Моравия и Панония. Методий с учениците, получили духовнически ранг, се върнал в Панония, а по-късно в Моравия.

По това време обстановката в Моравия се е трансформирала фрапантно. Дейностите на Методий и неговите възпитаници се провеждали в доста сложни условия.

Латино-немското духовенство не било според с разпространяването на славянския език като език на църквата. За към 3 години Методий бил затворен. Излизайки от пандиза, той траял Евангелската проповед измежду славяните и богослужението на славянски език (въпреки забраната).

Свети Методий умрял на 6 Април 885 година и бил заровен във Велеград, а съгласно житието му, е положен във Великоморавската черква, зад олтара на света Богородица.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР