Денонощните аптеки в България са едва 30-ина, а такива въобще

...
Денонощните аптеки в България са едва 30-ина, а такива въобще
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Денонощните аптеки са кът!

Денонощните аптеки в България са едвам 30-ина, а такива изобщо липсват в огромни райони като Видин, Враца, Плевен, Шумен, Разград, Смолян, Търговище и така нататък, мъчно е да се изредят всички. Търсейки в интернет, се натъкваме на разнообразни информации, като в множеството случай аптеката, която работи до късно в несъмнено обитаемо място, което се води за приблизително огромен град, е към 21:00 - 22:00 часа, което е безумно.

Явно хората би трябвало да имат нужда от медикаменти или други лекарства единствено до избран час - след него всички да се оправят с подръчни материали.

В София, несъмнено, денонощните аптеки са най-вече - 23 на брой, само че това надалеч не значи, че всичките работят в действителност и информацията за тях е обновена акуратно. По пет са във Варна и Бургас, три - в Стара Загора. По една има в Поморие и Велико Търново, само че не постоянно работят и можете да ударите на камък.

Около 50 000 души в 16 дребни общини изобщо няма от кое място да си купят медикаменти, защото там аптеки няма.

Куриозът е, че в това време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията. От много време държавното управление сякаш опитваше да създаде тласъци, които да накарат търговците да откриват аптеки в дребни обитаеми места и слабонаселени региони, а въпреки това общините пък можело да субсидират денонощната работа.

По последни данни на министерство на опазването на здравето в България сега има 3996 настоящи аптеки, като едвам 0.8 от тях работят по 24 часа, което прави към 30 аптеки за цялата страна.

В същото време България се подрежда измежду първите страни в Европа по аптеки на глава от популацията - 1806 души се обслужват от една аптека. Средно за Европейски Съюз този индикатор е една аптека на 4450 души.

Темата беше подхваната от общинския консултант в Плевен - Бойко Тодоров, който изропта против тази несправедливост, а под поста му във Facebook се развихри сериозна полемика.

" Плевен - " град на здравето " ли? ДЕНОНОЩНАТА АПТЕКА към момента е мираж! Следващият път, когато огромен медицински център, клиника или друга сходна ФИРМА, молеща да придобие общински терен или каквото и да е било друго, ще им бъде заложен въпросът за този обществен проблем! ", написа Бойко Тодоров, допълвайки, че е наясно с този проблем из цялата страна и се надява той да бъде решен в най-скоро време.

И след него започнаха мненията...

" Чак в този момент ли? След N брой медицински центрове. И в други градове да няма, въпреки че не е ок, несъмнено, само че в Плевен, дето сякаш и се води център на медицината... не е съществено ", отговори Добромир Странджалиев.

По тематиката се включи и някогашният претендент за народен представител и началник на театъра в града - Веселин Плачков, изиграл ролята на Васил Левски: " Не се задава въпрос, ами напряко се работи:

- Искаме да вършим медицински център.

- Може! Плюс всички условия, които има общинската администрация, да изпълнят и изискването за денонощна аптека, паркинг и така нататък

Всички имат потребност от това. Само целенасочена нелепост може да спре такова предложение! Спокойно ".

Ивелина К.Х. публикува своето мнение: " Боже, то дежурен кабинет от време на време няма, че аптека ли. Бойче, преди години ми се наложи да обикалям през нощта целия град, с цел да намеря кой да ми постави един Деган и нещо за мигрената. Докато намеря, ми мина. Пред Спешното ми споделиха, че пред мен има 20 манговци и да сядам, да очаквам. Обиколих всички частни лечебни заведения и нямаше кой! "

Разбира се, постоянно ще се откри и различен, който ще е на друго мнение, въпреки и нотка подигравка. Такава е позицията на профил с име Територия на Мики Маус, явно живеещ в София: " Хайде, бе! Само в квартала има 7-10 аптеки! Освен това частникът НЕ Е задължен да поддържа денонощни аптеки! Соцът свърши, да живее либерастията и търгашеството! Вече сме народна власт в Европейски Съюз и НАТО! Бай Тошо си отидЕ от дълго време! "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР