Деница Симеонова – народен представител от Продължаваме промяната“ във вечерния

...
Деница Симеонова – народен представител от Продължаваме промяната“ във вечерния
Коментари Харесай

Деница Симеонова, ПП: Ако ГЕРБ вкарат Изборния кодекс на бързи обороти, означава, че се готвят за избори

Деница Симеонова – депутат от " Продължаваме промяната “ във вечерния блок " Това е България " на Радио " Фокус "

Да стартираме с това, че напуснахте Комисията по правни въпроси. С какво не сте съгласни, с изключение на, че сте срещу да се връща хартиената бюлетина?

Пределно ясно е за всички, че нашият законопроект за антикорупция беше вкаран в дневния ред на тази комисия като първа точка, с цел да направи една димна завеса. И поради истеричното предпочитание на някои партии да карат доста незабавно точно Изборния кодекс и връщането обратно на българския народ към хартиените бюлетини.

Какво имате срещу хартиената бюлетина? Защо не желаете нейното връщане? Защо да няма два разновидността, от които хората да могат да си изберат, който е най-удобен за тях?

Ще си разреша да стартира с един образец, защото се срещнах с един от протоколите от хартиено гласоподаване, който беше станал обществен. И в един миг много известен в обществените мрежи, където ясно се вижда по какъв начин една партия от 300 гласа най-после се оказва с 8, и прочие, и прочие. Всъщност, подменя напълно вота на всеки един от нас, на всеки гласоподавател. Направих един пост в обществените мрежи, който действително разкри на доста от актуалните съперници на особено машинното гласоподаване, че това е изцяло непредвидлив метод. Променя напълно вота на гласоподавателите, и доста от тях в мнения под моя пост се съгласиха, че това е недопустимо. Още нещо друго бих си разрешила да кажа, защото не знам дали вашите слушатели дали са осведомени с такава статистика.

Всъщност, невалидните бюлетини при последното хартиено гласоподаване, които са били 180 000, в случай че имаше партия, която да ги получи, тя щеше да има толкоз депутати, колкото сега партията " Български напредък “. В такива размери е казусът и връщане обратно към едни времена, в които фактически гласоподавателите нямаха доверие в изборния развой, тъй като всички знаеха по какъв начин се манипулира той. Аз персонално считам, че е време да вървим напред и да решаваме действителните проблеми на хората, да се вкарва в Народното събрание не Изборния кодекс, а държавният бюджет. Да може да се работи по обществени и други ограничения, от които имат потребност и жителите, и бизнеса, който знаете, също минава през сложен интервал.

Така е, несъмнено. Обаче неразбирателствата сред партиите са големи. Вторият мандат ще пристигна при " Продължаваме промяната “ при положение, че първият не успее. Ако ГЕРБ-СДС не бъдат подкрепени от вас, от " Демократична България “, явно мандатът ще пристигна при вас. Готови ли сте за диалози за кабинет, да вземем за пример с Движение за права и свободи? Мустафа Карадайъ сподели през днешния ден: " Ние не слагаме никакви червени линии, подготвени сме за разговор с безусловно всички “, даже предложи всички да ви затворят някъде до момента в който не изберете кабинет.

Преди да приказваме за втория мандат доста ми се желае да приказваме за първия, където най-малко за мен се откроява една голяма липса на отговорност към гласоподавателите на партията, която в тази ситуация получи най-вече гласове. Те по този начин имат лукса да знаят нашите политики и ограничения, по които бихме могли да ги подкрепим, само че като съпротива, защото безпределно доста пъти сме повторили, няма по какъв начин да подкрепим техния първи мандат. Така че моето очакване е, почтено казано и като жител, и като депутат, да видя едни същински старания от партия ГЕРБ да направи кабинет. А не да вкарва Изборния кодекс безусловно на бързи обороти, което за мен персонално значи, че те се готвят за избори. Няма по какъв начин образуват кабинет и са подготвени по най-бързия метод да се върнат към избори, даже които ще се проведат по този остарял, към този момент прочут на всички ни метод със задраскани протоколи. Така че моето очакване е дано да забележим какво ще създадат те. Заявили сме транспарантно нашите политики. И несъмнено, без значение за кой мандат приказваме, знаете, ние имаме нашите групови органи, които взимат решения, неведнъж сме повтаряли и пред ваши сътрудници, че бихме разискали по какъв начин ще постъпим, ще създадем транспарантен развой. Много жители ни гледаха при предходния път, излъчвахме онлайн договарянията и диалозите с обособените партии по политики. Така че моят съвет към сегашния водач, който би трябвало да вземе решение, е да направи един транспарантен развой и да постъпи отговорно към българските жители като начало.

Ако вие не подкрепите първата политическа мощ ГЕРБ-СДС, ще очаквате ли ГЕРБ да поддържа " Продължаваме промяната “?

Вижте, сътрудниците от ГЕРБ са много непредсказуеми бих споделила, тъй като виждаме разнообразни фракции, които има в тяхната политическа партия. Мога да нарека едните " екстремисти “, които по никакъв метод не желаят да беседват с нас и странят изобщо от всевъзможен разговор. Имаме едни, които приказват с една концепция по-смирено от естрада, да ги назовем " контактьори “, имаме и " ветропоказатели “, които си трансформират непрекъснато позицията по отношение на нас. Така че ние няма по какъв начин да предвидим по какъв начин ще реагират те и какви ще са техните ходове. Затова и неведнъж сме казвали, че в случай че изобщо има разговор с тях, той би трябвало да е обществен и транспарантен, с цел да не може след няколко часа да си сменят позицията.

С кого въпреки всичко обаче бихте разговаряли за съставянето на кабинет и кой от вас ще води договарянията? Ще излъчите ли контактна група?

За страдание, ще се наложи да се повторя, само че защото въпросът в сходна посока на предходния – ще създадем още веднъж транспарантен развой, с които ще срещнем и обществеността, както сме го правили и до момента.

Ако желаете по партии да ги кажем. С Българска социалистическа партия, там имате известни търкания напоследък, ще разговаряте ли? Готови ли сте, отворени ли сте, ще разчитате ли на тях вероятно?

Да, дотолкоз, доколкото става въпрос за съответни партии и за съответни диалози, никой от нас, даже нашите водачи не могат да ви кажат, тъй като това решение се взима групово, и считам, че това е най-правилният метод да се вземе. Дотолкова, доколкото ние сме единствената партия, която е показала ясно и 16 политики, 16 ограничения в случай че щете да ги назовем, по които ние ще търсим поддръжка, и за които ние ще поддържаме надлежно други сили. Смятам, че може да се види, че с едни партии ще имаме избрани близости, с други не, само че по този начин не би било правилно и не считам, че това е методът. Имаме национални органи и се взема решение, по-късно обществено го разгласявали. Смятам, че до момента постоянно сме го правили по най-прозрачния вероятен метод.

Разбирам, че ще изчакате да видите какво ще създадат ГЕРБ-СДС с първия мандат. В този ред на мисли рано ли е да ви запитвам за трети мандат? 

Истината е, че крие прекалено много незнайни. Политическото гадание, мисля, че някой го беше употребявал като термин…

Да, социолозите.

… не е присъщо за " Продължаваме промяната “. Има разнообразни хипотези, както и вие казахте, какво ще се случи пък с първи, пък с втори. Много е мъчно, който и да било, да отсъди и да ви каже. Но изчакаме и ще забележим. Със сигурност, в случай че се стигне до такава степен, процесът при нас остава неизменен – групов орган и транспарантна връзка с обществото.

Г-жо Симеонова, потеглиха клюки за леко разединение в редиците на " Продължаваме промяната “. Тоест, едната част клонели към сформиране на кабинет дружно с ГЕРБ-СДС, а другата е била твърдо срещу. Има ли нещо правилно в тези клюки?

Не мога да разясня и не мисля, че е съществено някой политик да прави мнения на клюки.

В този ред на мисли би трябвало ли да има кабинет непременно?

Вярвам, че би трябвало да има кабинет, само че не непременно. Знаете ли, за мен отговорността е една основна дума в този развой. Какво имам поради? Многократно беше налагана тезата, че може да се направи експертен кабинет. Но когато имаме през днешния ден едни специалисти, наети от политически сили, те поемат отговорност към този, който ги е наел, те не носят отговорност към жителите. От друга страна, приказваме, че има един подобен отработен развой, в който отговорността в тази ситуация и все още, макар че този развой се протака, е в ръцете на първата политическа мощ ГЕРБ-СДС. Така че дано, без значение какво се случва и кой в този миг дава отговор за процеса, да бъде виновен към жителите. Това е моята теза и това имам вяра чакат и хората изобщо от този политически развой – да се поеме отговорност към взетите решения.

Има ли такива червени линии, които сте си сложили? Стана съвременно в последно време да чертаем линии. Тоест, политики, от които не бихте се отказали по никакъв метод, и взаимни отстъпки, които не бихте създали?

Всеки политик би трябвало да има правила, върху които да дава отговор пред своите гласоподаватели, защото всеки депутат са му доверени от гласоподавателите благоприятни условия да взема решения. Вярвам, че политически сили като нашата, където всеки политик взима решения, гласоподава със съвест, дава един нов звук в политиката, където виждаме, че доста от другите политически партии гласоподават под строй, в случай че мога да се изразя. Когато става въпрос за червени линии, аз мисля, че прагматичният въпрос, който би трябвало да си задаваме при всяко едно гласоподаване, и почтено казано аз като народен представител постоянно си задавам е: " Моите гласоподаватели ще са удовлетворени ли от това решение, това ли решение чакат те от мен? “. Така че да си приказваме хипотетично за едни червени линии за мен не е практично. По-скоро считам, че във всяка теза, която се пази, точно и по тази причина създадохме 16 политики, които са ясно, на които ние изключително доста държим. Смятам, че това е насочна точка. Със сигурност би трябвало да се вземат решенията за хората. И не мисля, че някой чака от който и да било да се запъва и да поставя линии. Очакванията са да имаме правила и да взимаме решения в полза на хората във всеки един миг. Не в този момент, с цел да образуваме кабинет, не по време на избори, когато споделяме своите лозунги, а непрекъснато. Това би трябвало да е нашата работа.

Сега, няма по какъв начин да не ви попитам по извънредно настоящия въпрос за бюджета. Знаете, че от Българска социалистическа партия насочиха покана към всички парламентарно показани партии да дискутирате дружно какво ще се прави с бюджета. Вие съгласни ли сте в това да продължи да работи остарелият бюджет от 2022 година или е добре служебният кабинет да внесе нов бюджет? Какво смятате? И бихте ли се отзовали на поканата на Българска социалистическа партия?

Бюджетът, който се извършва все още, е добър, само че събитията в този момент са разнообразни. Тук ще си разреша още веднъж да дам един образец, с цел да схванат слушателите по-добре тази тематика, която другояче е много сложна и мъчно се схваща от всеки. Ако приказваме за енергийните помощи да вземем за пример, предходната година дървата костваха 70 лв., в този момент костват 200 лв.. Ако не създадем нов бюджет, който да дава отговор точно на тези промени, това значи в този момент можем да подкрепим хората с тези 70 лв., а 130 лв. те би трябвало да си извадят от джоба. Няма по какъв начин. Затова в действителност Законът за държавния бюджет подготвя всяка година да има импортиран и гласуван нов бюджет, тъй като е обикновено икономическата, политическата и всякаква обстановка в страната да се трансформира. Чувам точно от партиите, които следих и по време на актуализацията на бюджета тази година, и по време на служебния кабинет предходната година, когато Асен Василев внесе още веднъж бюджет, същите партии, които и тогава наддаваха, и раздуваха, в този момент да плачат с това, че ще раздуем бюджета. Аз запитвам: за какво тогава вие го вършиме? Не може ли да постъпите, още веднъж става въпрос за отговорност, отговорно, и да не раздавате? Защо? Може би се готвят за избори. Може би след избора на кодекс, наддаването по бюджета ще е идната стъпка към избори, и това е тъпо. Така че да, ние държим да има нов бюджет, да, несъмнено, влизаме в разговор с всеки, който желае да го обсъдим. Тук е ролята и на служебния кабинет все още, който да постъпи отговорно, ще се отговорно. И да внесе този бюджет в Народното събрание, и да гледаме него, а не Изборен кодекс, който ни връща в предишното.

Благодаря ви за този диалог.

Ева БРАНИМИРОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР