Деница Сачева ЕК има нова инициатива, според която всяко европейско

...
Деница Сачева ЕК има нова инициатива, според която всяко европейско
Коментари Харесай

ЕК предлага всяко дете в Европа вече да учи поне два езика извън матерния


Деница Сачева

Европейска комисия има нова самодейност, съгласно която всяко европейско дете към този момент би трябвало да учи най-малко два езика отвън майчиния си, сподели в четвъртък във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено съвещание на Комитета по обучение към Съвета на Европейски Съюз.

Домакин на форума, който се организира в границите на българското председателство, е Икономическият университет в крайморския град. В съвещанието вземат участие специалисти от министерствата на образованието на всички страни от Европейски Съюз.

На форума ще бъде дискутирана опцията за взаимното признание на дипломи и на крайни резултати от образованието, изясни Сачева. По думите ѝ задачата на общоевропейските задължения не е да се уеднаквят системите на страните от Европейски Съюз, а те да работят по идентични цели. Основните измежду тях са понижаване броя на отпадналите деца и повишение на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, цифровите технологии и предприемачеството, изясни Сачева.

По време на форума ще бъде дискутиран и казусът с децата от мигриращи в границите на Европейски Съюз фамилии, добави зам.-министърът. Идеята е страните да стартират по-сериозен информативен продан, защото сега има малчугани, които пътуват със своите родители, местят се от страна в страна и остават необхванати от нито една от просветителните системи.

Сачева посочи, че този проблем на общоевропейско равнище е подложен от Българското председателство. Сега следва да се направи проучване какъв брой деца са наранени от него. След това ще се търсят съответни решения, които биха могли да са благоприятни условия за отдалечено образование и взаимно признание на дипломи, изясни Сачева. По думите ѝ дискутира се и вид, когато фамилията напуща някоя страна да се изисква документ, че детето ще бъде записано на учебно заведение в другата страна.

На форума ще бъде разисквано и предлагането на Европейска комисия финансирането на програмата " Еразъм плюс " да доближи до 30 милиарда евро през интервала 2021-2025 година, добави Сачева. Идеята е да се усилят средствата за подвижност на преподаватели, студенти, учители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР