Денис Карачевцев е свирил на виолончело в някои от най-престижните

...
Денис Карачевцев е свирил на виолончело в някои от най-престижните
Коментари Харесай

Карачевцев: Украинецът, който свири Бах сред руините на Харков

Денис Карачевцев е свирил на виолончело в някои от най-престижните концертни зали в Австрия, Япония и Турция и даже в античния Тунизийски спектакъл Ел Джем. Сега свири в руините на родната си Украйна, Харков.

В неотдавна оповестено видео Карачевцев извършва сюита за виолончело № 5 на Бах в центъра на безлюдна улица, превърната в парчета. Зад него се вижда: щабът на районната полиция, прозорците му саразбити от съветски обстрел.

Във Фейсбук той споделя, че се надява да притегли вниманието към тежкото състояние на втория по величина град в Украйна, който беше безмилостно бомбардиран от съветските войски. Украинската полиция заяви, че към 20 март над 600 многоетажни здания в Харков, в това число учебни заведения, са били разрушени.

„ Аз съм виолончелист и жител на Харков “, написа Карачевцев в послание във Фейсбук на британски, украински и съветски.

„ Обичам моя град воин, който сега се бори да оцелее във войната “, написа той. „ Дълбоко имам вяра, че можем да помогнем. Вярвам, че можем да възстановим и изградим нашия град и страна, когато войната завърши. Стартирам моя план по улиците на Харков за събиране на средства за филантропична помощ и възобновяване на архитектурата на града. Нека се обединим, с цел да възродим нашия град дружно! ”

През последните дни Карачевцев извърши украинския народен химн в центъра на града.

Г-н Карачевцев приключва Държавната музикална академия на Украйна „ Чайковски “ в Киев. Изпълнението му припомня истории на украински музиканти, които се изявяват в тежки условия, като Вера Литовченко, която свири приспивни песни на своята цигулка в бомбоубежище в Киев. Или професионалната пианистка Ирина Манюкина, която свири на роял Етюд на Шопен на Еоловата арфа, оцеля при ракетна офанзива против родния град на Бела черква, преди да напусне дома си за финален път. Останалата част от жилището е покрита с парчета и части стъкло. Когато седна да играе, тя отметна разрушителната наслойка от клавишите.

По време на съвсем четиригодишната блокада на Сараево, която завърши през 1996 година, Ведран Смайлович свири на виолончело на Албинони Адажио в сол минор в разрушени здания, в това число Vijecnica, разрушеното кметство на босненската столица. Той също свири на погребения макар опасността от снайперски огън. Неговата мощна музика се трансформира в символ за устойчивостта на човечеството и успеха над бруталността.

Сега е ред на господин Карачевцев да направи същото.

Karachevtsev Denys

5168752013776565 uah

4149499373057965 usd

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР