Денем Орхун се гмурка край бреговете на турския град Дикили

...
Денем Орхун се гмурка край бреговете на турския град Дикили
Коментари Харесай

Любител водолаз откри потънало пристанище на древен град край Турция

Денем Орхун се гмурка край крайбрежията на турския град Дикили в западната част на страната, когато се натъква на кръгли колони.

Турският инженер, за който това е лятната му почивка през 2021 година, тогава не осъзнава, че прави значимо изобретение.

На археолозите също им лишава повече от година, с цел да схванат, че откритото от Орхун съставлява потъпалото пристанище на античен град, основан край крайбрежията на Егейско море.

Denem Orhun, 1,5 yıl önce eşiyle tatil için gittiği İzmir'in Dikili'de dalış yaparken su altında yuvarlak kolonlara rastladı.Orhun,bunun görüntüsünü Bergama Antik Kenti kazı ekibine gösterdi.Kolonların Atarneus Antik Kenti'ne ait liman olduğu belirlendi.https://t.co/jNwV3pO2NV
— Özer ARSLANPAY (@arslanpaytr) February 5, 2022

39-годишният мъж, работещ в Съединени американски щати, предава фотосите на артефактите на екип, който работи по разкопките на античния град Пергамон, тогавашна столица на кралство със същото име

Археолозите откриват, че колоните са част от пристанище на античния град Атарней, датиращ почти от IV в. прочие н. е.

Атарней е седалище на "тиранина " Хермий. Първоначално евнух и плебей, той получава градовете Атарней и Асос от господаря си.

Той е другар на известния древногръцки мъдрец Аристотел, защото двамата дружно следват философия.

Атерней е зарязан през I в. пр.н.е., като причина за това евентуално е експлоадирането на незнайна зараза.

Районът, в който Орхун открива античното пристанище, към този момент е разгласен за предпазен обект от първа степен, оповестяват турските медии.

Самото пристанище пък е обозначено като "архитектурна находка ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР