Денчо ВЛАДИМИРОВЕто такова откритие направи мой познат, побелял ценител на

...
Денчо ВЛАДИМИРОВЕто такова откритие направи мой познат, побелял ценител на
Коментари Харесай

Историята на Русия, закодирана в картина на български художник

Денчо ВЛАДИМИРОВ

Ето такова изобретение направи мой прочут, прошарен познавач на изкуството, когато видяхме картината " Мечката и вълците " на Владимир Де Владов.

Аз гледах картината удивен. Впечатлен бях от северния сюжет и майсторството на художника.

- Интересна картина! Силно художествено подстрекателство. Изпитвам чувство, че съм на това пусто място и ми се желае да оказа помощ на мечката, заобиколена от дебнещите вълци... Целта им вълча е ясна, да й лишават достоянието от нейния лов... - споделих аз.

Ценителят на изкуството не ми отговори. Той гледаше замаян картината.

- Не е единствено това, което виждаш... - сподели безшумно той. - Това не е елементарна картина.

И прибавя с някакво озарение в очите:

- В тази картина виждам закодирана историята на Русия от един век! Историята от момента, когато Ленин идва с пломбиран вагон в Петербург и държи своята историческа тирада, качен на броневик на гарата... После се знаят събитията. Следва революцията, раждането на новата съветска страна. И от този момент до през днешния ден Русия е все така заобиколена, ей като тази мечка, от вълци, които желаят да й лишават това, което има... Какво ли не изтърпя - все вълчи нападения и блокади: Антантата, нахлуване от японците, непрекъснати саботажи, дискредитации, блъфове за вътрешни врагове, до момента в който се стигна до подкокоросването от Запад на хитлеристите да я атакуван вероломно. Пак за лишаване на благосъстоянията на Русия, покоряването на народа й. Не престанаха вълчите нападения и след войната против съветската мечка. Обградиха Русия отвсякъде с военни противников бази, работиха с десетилетия, с цел да провокират от вътрешната страна разпад на страната, спретнаха й подла перестройка извън, появиха се продажните Горбачов, Елцин, Яковлев... Разпадна се Съюз на съветските социалистически републики, който възпираше вълчите апетити. И обръчът към съветската мечка продължи да се стяга с още по-силна вълча примамка. Заредиха се безумните наказания против мечката, стотици на брой...

Моят другар извади от джоба си лупа и прегледа с нея картината.

- Картината е остаряла, осъждам по боите, рисувана е преди повече от двадесет години. Значи...

- Какво? - наострих внимание аз.

- Значи картината е и... пророческа! - усмихна се той. - Картината е пророкувала... и сегашните събития в Украйна с съветската мечка и вълците! Вълците от Западната джунгла си отгледаха там подло и подло за три десетилетия вълче, което с годините се превръщаше в граблив локален бандеровски вълк, в резюме да го назовем Банди... Ето го порасналото вълче на картината измежду останалите вълци. Художникът единствено е маркирал вълците като брой, само че то се видя по сегашните събития към Украйна, че те са множествена глутница от целия свят. Глутница от ламтящи и точещи зъби за съветското благосъстояние! Впрочем чувам радио и чух тия дни по какъв начин един огромен вълчи шеф от Западната джунгла наперено се похвали, че те, вълците с вратовръзки, от години въоръжавали Банди и го обучавали по какъв начин да работи със зъбите си. Та по тази причина той сполучливо устоявал на реакцията от лапите на съветската мечка. И всичко това - ей го закодирано в картината! И като метафора за съветската орис, и като истината за това, което се случва по тези славянски земи! Ако ти си обкръжен от вълчи зъби, приятелю, няма ли да се изправиш и да размахаш лапи като тази съветска мечка?! Кажи, но почтено?! Без да си кривиш душата като български спекулант - политик!

Мълчах, впечатлен от прозрението. И си мислех - ето в действителност по какъв начин историята на една страна и народ от един век могат да бъдат показани в една елементарна картина.

В звук с моите мисли, ценителят на изкуството додаде:
Съжалявам, не съм паралия. Непременно бих купил тази картина и бих я сложил в най-голямата изложбена зала на Организация на обединените нации. Нека светът я гледа и измежду вълчия писък да се чуе истината за Русия. Тази Русия, която за нас, българите, си остава братска страна, с приятелски народ, макар зловредните думи на чужденците - наглеци, посещаващи земята ни, освободена в миналото от... съветската мечка.
.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР