Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява в

...
Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява в
Коментари Харесай

Сърбия забрани Европрайд шествието в Белград

Ден след формалното разкриване в Белград на общоевропейската демонстрация в отбрана на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е главното събитие на неколкодневната проявата, оповестиха уредниците, представени от сръбските медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да приключи с шествие в сръбската столица на 17 септември.

 

Днес сръбската полиция забрани провеждането на шествието Европрайд, като съобщи на уредниците публично решение, заяви във Facebook организацията “Белград Прайд “, акцентирайки, че ще употребява всички налични правни механизми, с цел да оспори решението.

 

Освен интернационална конференция за правата на индивида в границите на проявата ще бъдат проведени и изложения, просветителни, културни и развлекателни събития, а ще участват и доста задгранични посетители, дипломати, представители на непознати държавни управления.

 

В събота, два дни преди формалното разкриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич сподели, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, напомня сръбската секция на Би Би Си.

 

Прайд парадите бяха неразрешени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 година

 

Те се организират сполучливо през последните девет години с полицейска защита.

 

В неделя в сръбската столица бе проведено протестно шествие против провеждането на Европрайд 2022. Протестът приключи с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна черква Порфирий.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР