Ден след като стана ясно, че от Дрезденския музей са

...
Ден след като стана ясно, че от Дрезденския музей са
Коментари Харесай

Защо откраднатите от Дрезден съкровища за €1 милиард не са били застраховани?

Ден откакто стана ясно, че от Дрезденския музей са били откраднати национални съкровища на обща стойност от 1 милиард евро, натискът върху локалната полиция да разплете случая се усилва. А повода за това е доста елементарна - отмъкнатата сбирка от диамантени бижута, перлено колие и десетки други скъпоценности се оказа незастрахована.

Според позиция на немското финансово министерство, оповестена във вторник, управляващите в провинция Саксония, където се намира световноизвестният музей " Грюсен Гевьолбе " и които дават отговор за музея, не са застраховали бижутата.

От институцията показват, че това е общоприета процедура, защото нормално наградите надвишават евентуалните вреди в дълготраен проект.

Докато обществените музеи нормално застраховат експонатите, които са част от гостуващи краткотрайни експозиции, то общоприетата политика е това да не се прави с непрекъснатите им сбирки. Това разяснява експертът в застраховането на творби на изкуството в Ergo Group Джулия Риес, представена от Bloomberg.
 Да откраднеш национални съкровища за 1 милиард евро
Да откраднеш национални съкровища за 1 милиард евро

Задигнатите скъпоценности от XVIII век от музея в Дрезден са едни от най-разпознаваемите в Европа

" Бюджетите на обществените музеи са лимитирани ", показва още тя и добавя, че е невероятно сходни експонати да бъдат обсъждани единствено съгласно тяхната парична или културно-историческа стойност.

Според различен специалист от бранша единствено 10% от общата стойност на отмъкнатите скъпоценности би била задоволителна, с цел да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за няколко години.

" Ако вредите в Дрезден бяха в размер на 100 милиона евро, с тези пари можеше да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за години ", споделя Щефан Цикленс пред Handelsblatt.

Полицията в Дрезден работи интензивно по откриване на причинителите. Вече са налице повече елементи по случая, като се счита, че в началото те са запалили огън наоколо, който да провокира спиране на електрозахранването. След това са счупили прозореца, с цел да съумеят да влязат в музея.

Засега точният брой на хората, взели участие в кражбата не е явен. Сигурно е обаче, че в самия музей са влезнали двама от тях.

Засега се знае също, че грабежът е бил осъществен в ранните часове на 25 ноември, като по време на него е взета част от сбирка бижута, диаманти и други скъпоценни камъни от XVIII век. Те са правени по поръчка на Август II Силни, който е крал на Полша, княз на Литва и курфюрист на Саксония.

Zwischenzeitlich hat die Polizeidirektion #Dresden auch Bilder zu einem Teil der gestohlenen Schmuckstücke aus dem Museum #GrünesGewölbe veröffentlicht: https://t.co/b6a1Lcx1EY pic.twitter.com/jpwrseePuD
— Polizei Sachsen (@PolizeiSachsen) November 25, 2019
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР