Ден след като досегашният земеделски министър Румен Порожанов подаде оставка,

...
Ден след като досегашният земеделски министър Румен Порожанов подаде оставка,
Коментари Харесай

Десислава Танева отрече ДПС да кадрува във фонд "Земеделие"

Ден откакто досегашният аграрни министър Румен Порожанов подаде оставка, през вчерашния ден Народното събрание избра за негов правоприемник някогашния министър от второто държавно управление на Борисов Десислава Танева. Гласуването бе предизвестено още във вторник и мина в пакет в границите на броени минути. В отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия само от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу промяната, само че с аргумента, че утвърждават отстраняването на Порожанов, а са против новия министър. Танева съобщи, че е наясно с проблемите в бранша, и отхвърли обвиняванията, че Движение за права и свободи кадрува във фонд " Земеделие ".

Румен Порожанов е седмият министър, който се разделя с поста си по времето на кабинета " Борисов 3 ". Той бе заставен да се отдръпна след поредност от разкрития, свързани с къщите за посетители, употребени за персонални цели, и проблемите към имотната му декларация. Официалната причина обаче бе по-различна - че не е уволнил зам.-шефката на фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер се оказа върху реклама на една от къщите за посетители, построени с европари.

Спешната рокада, която връща на поста Десислава Танева, докара до серия от политически мнения и взаимни обвинявания. Първо Танева разгласи, че Мизова ще бъде уволнена, без да даде детайлности по какъв метод ще стане това. От Движение за права и свободи пък се разграничиха от обвиняванията на левицата, че Порожанов е тяхно предопределение. Объркването в бранша разяснява и някогашният вицепремиер от " Обединени патриоти " Валери Симеонов, който се разгласи против " деребейството " на Движение за права и свободи.

" Моментът, в който става актуалната промяна, е пикът на една предизборна акция - изключително изострена и нетипична за европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху метода, по който тя се възприема ", разяснява Танева. Тя задочно призна, че е наясно с проблемите с къщите за посетители, градени по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Това не е инцидентно - Танева към този момент бе на министерския пост в интервала 2014-2017 година Точно тогава Румен Порожанов бе началник на фонд " Земеделие ", а точно през фонда прекосяваха всички разплащания по селските стратегии.

Новият остарял министър добави, че в предходния си мандат на поста е отказала да разпише ограничения по европрограмата, свързани с построяването на такива обекти. Проблемите били индикирани и с екипа й били съумели да създадат по този начин, че програмата да не бъде блокирана и да бъдат наложени минимални корекции. " Оттам насетне контролът върху довършването на към този момент утвърдени и включени преди моя мандат контракти бяха на други лица ", застрахова се тя.

Самата Танева също отхвърли депутатът предприемач Делян Пеевски да кадрува във фонд " Земеделие ". " Имах цялостната независимост да избера тези фрагменти, които считам, че носят морала и отговорността да работят в публичен интерес. В момента няма нещо, което да е трансформирало тази обстановка, отвън това, че ГЕРБ ръководи с " Обединени патриоти " и кадрови решения на управническо равнище ще наложат консултиране ", съобщи тя.

" Има съображение и за още промени, в това число и в регионални дирекции, където към момента фрагменти на Движение за права и свободи не престават да кадруват и да деребействат. Това важи изключително във връзка с стопанисването на държавните гори ", възмути се някогашният вицепремиер Валери Симеонов, без да разяснява отсъстващия народен представител Делян Пеевски. Самият той бил изискал от премиера Бойко Борисов да освободи Порожанов заради лобизъм по схемите " Училищен плод " и " Училищно мляко ", които също се управляват от земеделското министерство. Все отново Симеонов бил удовлетворен от промяната, макар че била закъсняла.

 

КОРПУЛЕНТНОСТ

Случайно или не, точно от Движение за права и свободи гласоподаваха против освобождението на Порожанов. По-късно от партията на Мустафа Карадайъ, чието име в последните дни също постоянно се загатва към първокласните имения, маскирани зад " къщи за посетители ", обясниха, че следвали кардинална позиция, и разкритикуваха процедурата. Движението е против това държавно управление на " националисти и популисти ".  " Ако оставката и предлагането за нов министър бяха подложени на гласоподаване поотделно, щяхме да бъдем " за " освобождението на Порожанов и " срещу " назначението на Танева ", обясни зам.-председателят на ПГ Халил Летифов.

 

Данък добавена стойност

Фонд " Земеделие " ще получи 25 млн. лева от държавното управление за финансиране на разноски за Данък добавена стойност по утвърдени общински планове в земеделието и рибарството. По ПРСР разплащателната организация ще получи 23 млн. лева и още 2 млн. лева. по стратегия " Морско дело и риболовство ". Това е общоприета процедура от няколко години насам и най-често визира планове, свързани с замяна на ВиК тръбите, ремонт на улиците, осветлението, построяването на спортни уреди и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР