Ден след като американски военен дрон след сблъсък с руски

...
Ден след като американски военен дрон след сблъсък с руски
Коментари Харесай

Агресивното поведение е било преднамерено. Лавров и Остин си размениха предупреждения заради сваления дрон

Ден откакто американски боен дрон след конфликт с съветски изтребител, министрите на защитата на Съединени американски щати и Русия организираха един от редките си телефонни диалози.

В миг, в който връзките сред двете страни са на най-ниското си равнище от десетилетия поради нашествието на Москва в Украйна, най-високопоставеният военачалник на Вашингтон сподели, че злополуката демонстрира все по-агресивното държание на Русия. Кремъл пък предизвести Съединени американски щати, че полетите на безпилотни самолети наоколо до Крим крият риск от ескалация.

Големият дрон MQ-9 Reaper падна във вторник От Вашингтон споделиха, че са свалили разваления безпилотен уред откакто той е станал " нелетящ ", когато един от два съветски реактивни самолети, които са го прехванали, е счупил витлото му при прикосновение. Москва отхвърли тези изказвания.

В сряда американският боен министър Лойд Остин и съветският му сътрудник Сергей Шойгу са разговаряли по телефона. Според съветското министерство на защитата това се е случило по самодейност на Съединени американски щати.

Шойгу е споделил, че полетите на американски безпилотни самолети край крайбрежията на Крим " имат провокативен темперамент " и могат да доведат до " ескалация... в черноморската зона ", се споделя в изказване на ведомството. Полуостров Крим беше част от Украйна до 2014 година, когато Русия го анексира със мощ.

В изказването се добавя, че Русия " няма интерес от сходно развиване, само че в бъдеще ще реагира пропорционално ", а двете страни би трябвало да " работят с оптималната отговорност ", в това число като разполагат с военни линии за връзка при положение на рецесия.

Остин отхвърли да даде детайлности за диалога - в това число дали е подлагал на критика съветското прихващане, заяви Ройтерс. На конференцията обаче той настоя съветските военни самолети да работят " по безвреден и професионален метод ".

" Както нееднократно съм казвал, е значимо великите сили да дават образец за бистрота и комуникиране, и Съединени американски щати щати ще продължат да летят и работят на всички места, където интернационалното право позволява ", акцентира още шефът на Пентагона.

Остин се яви пред кореспонденти в Пентагона дружно с военачалник Марк Мили - ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, който организира обособен диалог с военачалник Валерий Герасимов - шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили.

" Напоследък се следи модел на държание, при който руснаците правят малко по-агресивни дейности ", сподели Мили пред кореспонденти, като посочи, че не е ясно дали съветските водачи са възнамерявали да ударят дрона.

" Но знаем, че прехващането е било предумишлено. Знаем, че агресивното държание е било предумишлено. Знаем също, че това е било доста непрофесионално и много рисково ", добави Мили.

По-рано представителят на Държавния департамент Нед Прайс , говорейки пред MSNBC, сподели, че случаят най-вероятно е несъзнателно деяние от страна на Русия.

" Мисля, че най-хубавата оценка тъкмо в този момент е, че той евентуално е бил непредумишлен. Изглежда е бил резултат от цялостна непросветеност от страна на един от тези съветски водачи ", добави той.

В същото време съветският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев удостовери, че Москва се пробва да откри самолета.
„ Не знам дали ще можем да го приберем или не, само че би трябвало да стане “, сподели Патрушев.

Той разяснява, че наличието на дрона в Черно море е " удостоверение ", че Съединени американски щати са директно забъркани във войната, отбелязва Би Би Си.
Говорителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби сподели, че Съединени американски щати също търсят самолета, само че акцентира, че в случай че Русия ги изпревари, „ способността им да употребяват потребна разследваща информация ще бъде мощно сведена до най-малко “.
Това беше доказано и от Марк Мили, който сподели, че Съединени американски щати са подхванали „ смекчаващи ограничения “, с цел да подсигуряват, че няма нищо скъпо в сваления дрон.

Американските управляващи са изтрили отдалечено специфичния програмен продукт от дрона MQ-9 Reaper, заяви CNN, като се базира на двама щатски чиновници.

Мили сподели, че ще бъде предизвикателство да се извади дрона, отбелязвайки, че водата, където се е разрушил, е дълбока сред 1200 -1500 метра.

Американските военни настояват, че два съветски изтребителя Су-27 са се доближили до техния дрон MQ-9 Reaper по време на разследваща задача над интернационалните води на Черно море във вторник. Изтребителите са тормозили дрона и са разпръснали гориво върху него, преди единият да пререже витлото на дрона.

Според Русия не е имало конфликт - дронът се е разрушил, откакто е направил " внезапни маневри ", като " съзнателно и провокативно " е прелетял покрай съветското въздушно пространство. Москва твърди, че е задействала изтребителите си, с цел да го разпознава.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че свалянето на американския дрон над Черно море и " хипотетичното " изхвърляне на гориво не е било екологично.

" Може би не е трябвало да летят там, тогава би било екологично ", сподели той по съветската държавна телевизия " Россия-1 ".
През погледа на птица. Най-добрите фотоси с дрон през 2022 Снимането с безпилотните радиоуправляеми средства, известни още като дронове, се трансформира във по-популярна процедура. Снимките, направени с дрон, притеглят вниманието, тъй като разрешават панорама от друг ъгъл, като че ли виждаме през погледа на птица.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР